Fabiënne onderzoekt egels in Ambacht en geeft ze een kleurtje: ‘Laat wat rommel voor ze liggen’

Student Fabiënne Claassens onderzoekt voor haar studie het aantal egels in Vlaardinger-Ambacht. Samen met schoonvader John gaat zij vele avonden op pad, op zoek naar egels. Omroep Vlaardingen liep een avond met Fabiënne mee, tijdens haar zoektocht op begraafplaats Emaus. “Ik hoop er een aantal terug te vinden en wat nieuwen te vinden.”

Fabiënne kijkt ook naar de leefpatronen van de egels. Het gaat namelijk niet zo goed met die kleine stekelbeestjes. Fabiënne heeft al wat simpele tips om ze te helpen. “Zorg dat er ergens in de tuinomheining een gat van vijftien bij vijftien centimeter zit, dan kunnen ze de tuin gebruiken om voedsel te vinden en te schuilen. Laat dus wat rommel voor ze liggen in de tuin.”

Nagellak

Na een ruim uur zoeken wordt de eerste egel gevonden. Fabiënne pakt het beestje op en kijkt er eens goed naar. “Deze mag wel wat meer eten, hij is nog niet zo lekker vet.” Daarna wordt er gele nagellak aangebracht op de stekels. Iedere buurt in Ambacht heeft een eigen kleur nagellak. Zo kan Fabiënne kijkt of en hoe de egels zich bewegen in Ambacht.

Daarna voert ze de egel in op waarnemingen.nl. Ze roept iedereen op om dat ook te doen. “Zolang je neerzet waar en wanneer je er één hebt gevonden is het al goed. Een foto zou mooi zijn, dan kan ik misschien ook zien of ik hem al gehad heb.”

Gemeente wilt helpen

De gemeente Vlaardingen ziet ook dat het slecht gaat met de egel. De uiteindelijke resultaten van het onderzoek van Fabiënne zullen ook worden gedeeld met de gemeente. “Die zijn ook enthousiast. Ze willen de egel graag helpen en mijn aanbevelingen serieus meenemen.”