Energietoeslag 2023 nog deze maand uitbetaald

Nog voor 1 november zal de energietoeslag van €1.300,- op de rekening bijgeschreven worden van Vlaardingers die een bijstandsuitkering ontvangen, dat meldt de gemeente Vlaardingen. Begin deze maand werd de langverwachte Wet Energietoeslag goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Wethouder Arnoud Proos is verheugd dat er nu duidelijkheid is. “Blij dat we snel opnieuw kunnen uitkeren. We zien dat het nog steeds nodig is om mensen te steunen in hun energiekosten.” Vlaardingers met een bijstandsuitkering zullen deze maand nog de toeslag overgemaakt krijgen. Dat geldt ook voor Vlaardingers die in de afgelopen twaalf maanden de Individuele Inkomenstoeslag (IIT) hebben ontvangen.

Bij Vlaardingers die de energietoeslag 2022 hebben gekregen, maar geen bijstandsuitkering of IIT ontvangen, wordt door Stroomopwaarts gekeken of ze nog steeds in aanmerking komen. Vervolgens ontvangen zij een brief en wordt de energietoeslag voor halverwege december overgemaakt. Vanaf halverwege december komt het aanmeldformulier online te staat op de website van Stroomopwaarts. Dit is voor Vlaardingers die denken recht te hebben op de toeslag en deze niet automatisch hebben ontvangen.

Geen energietoeslag voor jongeren en studenten

Schiedamse 21-minners en studenten komen ook in aanmerking voor energietoeslag. De gemeente Vlaardingen laat weten dat dit niet het geval is voor Vlaardingse jongeren. “Studenten die aan specifieke voorwaarden voldoen ontvangen in januari 2024 een eenmalige tegemoetkoming voor de energiekosten van €400,- van DUO. 21-minners en studenten met een eigen jaarafrekening kunnen een beroep doen op de Tijdelijke Beleidsregels Bijzondere Bijstand Energiekosten 2023 MVS en/of de individuele bijzondere bijstand.” In Schiedam krijgen jongeren de volle energietoeslag van €1.300,-. Studenten krijgen in Schiedam €900,-, bovenop de €400,- van DUO, om zo ook op €1.300,- uit te komen.