‘Eindelijk monument voor razzia in Rotterdam en Schiedam’

Op de Parkkade in Rotterdam werd op vrijdagmiddag het monument onthuld voor de razzia die op 10 en 11 november 1944 plaatsvond in Rotterdam en Schiedam. “Ik ben zo blij dat er nu eindelijk een monument is om de razzia te herdenken”, zegt Jan Willem Cleijpool, mede-initiatiefnemer van het Razzia Monument Schiedam.

Ondanks de regen zijn er veel mensen op de onthulling afgekomen. “Het feit dat het regent valt samen met het feit dat we de tranen van mensen markeren”, zegt de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb in zijn speech. “Tranen van 1944 van de razzia, maar ook tranen die nooit opgedroogd zijn.”

Razzia van Rotterdam en Schiedam

Op 10 en 11 november 1944 kregen alle Rotterdamse en Schiedamse mannen het bevel zich te melden om in Duitsland voor de bezetter te werken. Zo’n 52.000 mannen worden opgepakt en afgevoerd. Ook de vader van Cleijpool zat hiertussen. “Het is een vergeten onderwerp en daarom vond ik dat er een monument moest komen.”

Het monument

Op de Parkkade zijn vanaf vandaag twee standbeelden te zien die in connectie staan met elkaar. De beelden zijn gemaakt door beeldhoudster Anne Wenzel. “Ik boetseerde eerste een man en een vrouw samen en sneed ze toen bruut uit elkaar, net zoals gebeurde met de razzia.” Volgens Cleijpool is er bewust voor een man én een vrouw gekozen als monument. “Vrouwen bleven alleen achter, er was geen kostwinner meer en de hongerwinter begon net.” Zowel Wenzel als Cleijpool, burgemeester Aboutaleb en de Schiedamse burgemeester Bijl hopen dat het monument bijdraagt in het blijven herinneren van deze ramp. “Dat we het nooit zullen vergeten”, aldus Cleijpool.

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep.