Hondeneigenaren pas op de grasaar, het seizoen is weer begonnen

Hondenliefhebbers opgelet! Wie graag in een natuurgebied als de Broekpolder loopt, doet er goed zijn viervoeter in de gaten te houden, want het seizoen van de grasaar in aangebroken. En als honden met het kruipende gevaar in aanraking komen, kunnen ze er echt flink ziek van worden.

Grasaren komen voor wanneer gras weer harder gaat groeien in de zomer en in het voorjaar. De zogeheten kruipers kunnen honden veel narigheid bezorgen. Dierenarts André Gebben uit Schiedam merkt dat het drukker wordt in zijn praktijk met honden die het slachtoffer van de grasaar zijn geworden. “Die grasaar hecht zich vast aan de vacht van de hond”, vertelt Gebben. En van daaruit kan de grasaar verder ‘kruipen’ en in de huid terecht komen. “Er ontstaat echt een kanaaltje met een gaatje en daar ontstaat een ontsteking door.” De hond kan lusteloos worden en hoge koorts krijgen.

Grasaren bevinden zich voornamelijk in gebieden waar niet of nauwelijks gemaaid wordt zoals bijvoorbeeld in parken en natuurgebieden – favoriete plekken voor een wandeling met de hond. Gebben roept op om direct contact op te nemen met de dierenarts bij de volgende symptomen. “Veel schudden met de kop, een dicht oog, kreupelheid en als je dan zo’n gaatje ziet, dan is het handig om even langs te komen. Als je geluk hebt, kunnen we hem er nog uitvissen, dan is het vrij snel hersteld. Soms is dat lastiger en dan wordt het echt wel chirurgisch.” En dat kan flink wat geld kosten, variërend van 350 tot 600 euro.

Ondanks de gevaren van de grasaar, zijn toch niet alle hondenbezitters er altijd alert op. “Ik sta er niet elke keer bij stil als ik ga wandelen”, laat een hondeneigenaar die de Broekpolder bezoekt, weten. Hond Tukker wordt, desondanks, goed in de gaten gehouden. “Hij heeft gelukkig een korte vacht, dus alles wat blijft hangen zie ik goed. Ik weet dat de grasaar inderdaad problemen kan geven.” 

In samenwerking met onze vast partner SCHIE.