Eigenaar winkelpanden belooft beterschap: ‘In januari ziet het er hier heel anders uit’

Vastgoedeigenaar Meerdervoort, sinds enkele maanden eigenaar van een groot deel van het Vlaardingse winkelaanbod, is ervan overtuigd dat de leegstand het diepste punt heeft bereikt. Er zijn al enkele deals met winkeliers om panden op het Liesveld op te vullen.

Nog een half jaar is de aanblik van leegstaande panden meer regel dan uitzondering, maar daarna verandert het echt. “Winkeliers willen het liefst in januari beginnen met een nieuwe vestiging, dus dan ga je echt een ander beeld zien”, vertelt Yor Berkhout, die actief is als vastgoedbeheerder in het centrum van Vlaardingen.

De vastgoedpartij bezit het gehele middenblok (de panden met de modernere bakstenen) van het Liesveld, helemaal tot aan de Van Riebeeckstraat. “Het is eigenlijk gewoon heel mooi vastgoed wat hier gebouwd is”, zegt investeerder van het bedrijf, Wijnand Groenen. “Het is gewoon vreemd dat er zoveel jaren problemen zijn geweest met leegstand.”

Geen zorgen

Groenen: “Ik hoop dat wij kunnen laten zien aan de Vlaardingers dat er echt wat gaat veranderen.” Volgens beheerder Berkhout gaat het écht goedkomen. “Gek genoeg is het de leegstand waar wij ons het minste zorgen over maken. We beheren best wat winkelgebieden en we zien dat de landelijke retailers juist aan het uitbreiden zijn en nieuwe vestigingen openen.”

Volgens Berkhout komen de ondernemers er dus echt aan. En ook Groenen ziet dat er toekomst is voor het centrum van Vlaardingen als winkelgebied. “De verwachting is dat de bevolking flink zal toenemen en dan heb je echt een sterk centrum nodig voor alle dagelijkse boodschappen en meer.”

Place to buy?

Daarmee spreekt Groenen wethouder Bart Bikkers enigszins tegen. Bikkers stelde afgelopen vrijdag in de talkshow Onder Ogen dat het Vlaardingse centrum misschien niet meer de ‘place to buy’, maar wel de ‘place to be’ moet zijn. Groenen ziet daadwerkelijk nog een rol als ‘place to buy’.

Liesveldviaduct

Wel zijn de twee heren eensgezind over de openbare ruimte in het gebied. Volgens Groenen en Berkhout moet vergroening en uitstraling van het gebied de sleutel zijn tot een betere beleving. Ook een radicale ingreep, zoals het transformeren van het Liesveldviaduct tot een groen stadspark, kan rekenen op applaus vanuit Meerdervoort. “Het heeft nogal wat voeten in de aarde. Maar het zou wel wat groener mogen wat mij betreft”, zegt Groenen. “Die beleving wordt steeds belangrijker. En dan wil je niet alleen maar grijs beton zien.”