Eigenaar van sneakershop op Hoogstraat waar explosief afging: ‘Ik vermoed jaloezie’

Eigenaar Juer Emerencia van de Vlaardingse sneakerwinkel waar afgelopen nacht een explosie was, heeft geen idee wie er achter de aanslag op zijn pand zit. Omwonenden schrokken kort voor 02:30 uur wakker van de knal. “Je verwacht dit misschien in Rotterdam en Amsterdam. Maar in Vlaardingen…?”

Zaterdag was het nog feest in de nieuwe sneakerwinkel op de Hoogstraat in het centrum van Vlaardingen. Wekenlang had Juer Emerencia (27) geklust om de zaak spic en span te krijgen. Hij had twee banen om de verbouwing te betalen, vertelt hij aan Rijnmond. Daarna waren hij en zijn jeugdvriend Chaquille druk bezig geweest om te witten, vloeren te leggen en hun zaken in te richten.

De bedoeling was dat ze dinsdag open zouden gaan. Afgelopen zaterdag was er al een feestje voor vrienden en familie. Om te vieren dat het ze gelukt was een eigen zaak te beginnen, nadat Juer jarenlang vanuit huis in luxe sneakers gehandeld had en Chaquille thuiskapper was geweest.

Wakker gebeld door politie

Het pand waarin Chaquille (24) zit, op nummer 113, is van binnen verbonden met de sneakerzaak op nummer 115. Zijn pand is ongedeerd, maar het pand van Juer is zwartgeblakerd. Het glas in de deur is gesprongen en de onderkant van de deur is aan flarden gereten.

De bovenbuurvrouw weet wel hoe dat komt. Nadat het explosief afging, woedde er korte tijd brand tegen de gevel. De bovenbuurman is water gaan halen om het vuur te blussen, vertelt zij.

Dus toen Juer, die rond 02:30 uur werd gebeld door de politie, aankwam was de brand al uit. Overal zag hij glas liggen. Op straat, maar ook in de zaak. Geslapen heeft hij daarna niet meer. In de loop van de ochtend is hij alles gaan schoonmaken. De exclusieve sneakers die hij wilde gaan verkopen, heeft hij van de wand gehaald, omdat de deur kapot is en zijn handelswaar anders gestolen zou kunnen worden.

Op de vraag wie erachter de aanslag zouden kunnen zitten, hebben Juer en Chaquille geen antwoord. “Waarschijnlijk kennen we de jongens niet”, zegt Chaquille.

Misschien hebben de mensen die achter de explosie zitten gehandeld uit jaloezie, opperen de twee mannen uit Maasluis die al sinds hun jeugd vrienden zijn. “Mensen die niet willen dat wij een zaak openen op de Hoogstraat in Vlaardingen.”

Buren meteen op zoek naar camerabeelden

De bewoners van de Hoogstraat zijn geschrokken. “Ik heb me heel erg onveilig gevoeld vannacht”, zegt Cinderella. Haar hondje Mila was ook bang. “Hij kan ook niet tegen onweer.”

Ze werd wakker van de klap, en viel door de hevige trilling uit haar bed. Toen ze uit haar raam keek, zag ze dat er een explosie geweest was en belde ze 112. Veel buren gingen de straat op, zegt Gerda Verbeek, een andere bewoonster. Die zijn meteen gaan zoeken naar mensen die camera’s hebben hangen om te achterhalen of er beelden van de daders zijn.

In de loop van de dag doken beelden op van een camera in de straat. Daarop is te zien hoe twee mannen op elektrische vouwfietsjes door de straat rijden en er vlak voor de klap die de ontploffing teweegbrengt vandoor gaan.

Het is bar gesteld met de veiligheid in de straat, vindt bewoner Marco de Brabander. “Het is een stuk minder veilig dan een paar jaar geleden.”

Toch is hij niet van plan te vertrekken. “Ik ben wel wat gewend. Maar het gaat wel achteruit.” Dat vindt ook Verbeek. “Je verwacht dit misschien in Rotterdam en Amsterdam. Maar in Vlaardingen…? Het komt zo wel erg dichtbij.”

‘We zijn in shock’

Juer en Chaquille zijn niet van plan zich uit het veld te laten slaan. Ze vissen glassplinters uit het pluche van de bankjes waarop je kunt zitten om een schoen te passen en ruimen de overblijfselen van het openingsfeestje van zaterdag op. De ballonnen hangen er nog. De bloemen die ze kregen staan nog in emmers met water.

Als ondernemer moet je volgens Chaquille overal op voorbereid zijn, al hadden de mannen uit Maassluis op deze vorm van intimidatie niet gerekend. “We zijn in shock.”

Copy cats

Ook burgemeester Bert Wijbenga is geschrokken van de ontploffing. Hij ziet een duidelijkdat er copy cats aan het werk zijn. Daders die een handelswijze overnemen van andere daders. “Een soort kopiëren van elkaar lijkt wel aan de orde te zijn in de regio. Maar ik prijs me als burgemeester heel gelukkig dat de politie veel van de daders weet op te sporen en in te reken.”  Wijbenga bemerkt dat bewoners leiden onder de explosieterreur en zich zorgen maken. “Het voelt heel onveilig. Mensen worden er wakker van maar ook ongerust over de gevolgen van een explosie.”

Dit bericht is in samenwerking met onze mediapartner Rijnmond.