Tjerk van der Ende en burgemeester Bas Eenhoorn aan tafel bij Talk of the Town in de Stadsgehoorzaal

Eenhoorn in Talk of the Town: ‘De Fractie Boers moet zijn verantwoordelijkheid nemen in de burgemeestersprocedure’

Burgemeester Bas Eenhoorn vindt dat de Fractie Boers niet aan de kant moet gaan staan bij de burgemeestersprocedure. Dat vertelde hij vrijdagavond bij Talk of the Town in de Stadsgehoorzaal.

De Fractie Boers doet niet mee aan de burgemeestersprocedure en zit als enige fractie niet in de vertrouwenscommissie, die op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester voor Vlaardingen. Eenhoorn vindt dat verkeerd: “We hebben met z’n allen te maken met een nieuwe burgemeester. Dat geldt voor iedereen. En heel erg in het bijzonder voor de mensen die wij hebben gekozen in de gemeenteraad”, vertelde de burgemeester.

Praten over het vak

Eenhoorn was te gast in Talk of the Town en te sprak daar over het vak van burgemeester. Daarbij stelde hij vast dat zijn taak, die hij bij zijn aanstelling kreeg, een tijd lang min of meer was voltooid. Eenhoorn moest bestuurlijk gezien de rust terug laten keren, maar dat blijkt uiteindelijk toch niet helemaal in orde.

“Ik had de Commissaris van de Koning gezegd: ‘het is voor elkaar in Vlaardingen. iedereen is er.’ Dat was ook het geval. Bij de eerste vergadering van de burgemeestersprocedure was ook iedereen aanwezig. Daarna begreep ik echter dat de toekomstige burgemeester van de Fractie Boers absoluut geen PvdA’er mag zijn. En of de andere politici daar even mee wilden instemmen. Dat deden ze niet, want zij zeggen: we willen de vrouw of vent die het beste past bij Vlaardingen”, aldus Eenhoorn.

Kwalificeren

Eenhoorn vervolgde: “Iedereen kan zich daarvoor kwalificeren, maar iedereen moet wel meedoen in dat proces. Het is niet goed om aan de kant te gaan staan en te wachten wie het wordt”, reageerde Eenhoorn fel. “En om daarna dan te zeggen dat de nieuwe burgemeester niks is en dat het anders moet. Nee, je moet meedoen. Je moet je verantwoordelijkheid nemen. En als het dan fout gaat, dat kan. Maar dan ben je wel medeverantwoordelijk om het op te lossen.”