‘Een jaar na Zara’ worden snelheidsmaatregelen op Holysingel uitgetest

Afgestreepte rijbanen en een mobiele snelheidscamera: het zijn de testmaatregelen waarmee het hardrijden op de Holysingel moet worden tegengegaan. De snelheidsbeperkingen moeten voorkomen dat er opnieuw een dodelijk ongeluk plaatsvindt op de Vlaardingse doorgangsweg.

Exact een jaar geleden ging het helemaal fout op de Holysingel. Vlakbij de trambaan steken twee vriendinnen op een scooter over. Op de rijbaan houden een automobilist en een motorrijder een race. De motorrijder schept de scooter met fatale gevolgen. De 16-jarige Zara Philip overlijdt een paar dagen later.

Het ongeluk heeft een enorme impact op de Vlaardingse samenleving. En enkele weken na het ongeluk komen bewoners in actie. Zij ergeren zich groen en geel aan de hardrijders op de ‘Holysingel-racebaan’. Nu er een dodelijk ongeluk is gebeurd is er genoeg redenen om er iets aan te doen. Raadsleden roepen op tot snelheidsbeperkende maatregelen.

De ontwikkelingen hebben geleid tot concrete pilots op de Holysingel. Sinds vorige week is op een deel van de weg het aantal rijstroken teruggebracht van twee naar één per rijrichting. Eerder al werd een mobiele flitscamera geplaatst. Ondanks dat het gaat om een test, is wethouder Bart Bikkers ervan overtuigd dat de maatregelen effect gaan hebben. “Bij één rijbaan zal je achter elkaar moeten blijven en krijg je toch de remmende werking.”

Rijgedrag

De komende twee maanden worden de maatregelen getest. Daarna wordt besloten of er blijvende aanpassingen komen. Bikkers denkt dat het ongeval al heeft gezorgd voor ander rijgedrag op de Holysingel. “Ik denk dat het bewustzijn van de gevaren van het wegverkeer zeker tussen de oren is gekomen. Zeker na het tragische ongeluk.” Met de snelheidsbeperkingen hoopt Bikkers dat dat bewustzijn verder wordt versterkt. “Een weg kun je nog zo veilig inrichten, uiteindelijk is het aan de weggebruiker om de weg ook veilig te gebruiken.”