Duizenden bezoekers bij Halloweenweekend van de scouting

Jongeren staan in grote getalen in de rij voor de spookhuizen op het terrein van de Vlaardingse scouting. Al een jaar lang zijn er plannetjes gesmeed en ter ere van het feestjaar 750 Vlaardingen is er flink uitgepakt. “Mensen schrikken heel erg, dat is leuk om te zien.”

De clubhuizen zijn omgetoverd tot spookhuizen, met ieder een eigen thema. De ruimtes ertussen zijn bemand door scoutingleden, verkleed als monsterachtige griezels met kettingzagen en bloederige nepwonden. Halloweenliefhebbers komen op vrijdag en zaterdag massaal een kijkje nemen. Op vrijdag alleen al zouden er haast 2000 tickets zijn verkocht.

De online ticketverkoop, en de verkoop van kaarten aan de deur, overstijgt de verwachtingen van de organisatie die dit al langere tijd plant. “Er zit bijna een jaar aan voorbereidingen in”, vertelt Joëlle van der Nol, leiding bij scoutinggroep Maurits-Viool in Vlaardingen. “We zijn begonnen door bij elkaar te komen met twee of drie scoutingleden per vereniging. Aan een houtentafeltje zijn we alles gaan overleggen. En daar is dít uitgekomen.”

Haast oorverdovende geluiden van nepkettingzagen en gillende tieners benadrukken de sfeer. Kleurlampen, rookmachines en goed verstopte audio installaties dragen ook bij aan het feest. Het is door de scouting georganiseerd als onderdeel van het grote feestjaar: het 750-jarige bestaan van de stad Vlaardingen. Maar dat weerhoudt de scouts er niet van deze nieuwe traditie door te willen zetten: “Dit willen we zeker volgend jaar weer doen.”

Spook-clubhuizen

Bijzonder aan het evenement is dat alle clubhuizen vanbinnen er drastisch anders uitzien dan normaal. Het Maurits-Viool clubhuis fungeert nu als spookachtig ziekenhuis waarin de dokters en patiënten recht uit een horrorfilm lijken te stappen. Gillende kinderen dartelen door de gangen gevuld met scoutingleden die stilletjes klaarzitten om ieder die zich er in waagt te laten schrikken. En dat lukt aardig: “Mensen schrikken heel erg, ze zijn enorm op hun hoede”, zegt scoutinglid Van der Nol. “Dat is heel erg leuk om te zien”, lacht ze kwaadaardig.