Drie verdachten blijven vast voor mislukte Liesveld-plofkraak
De drie van de vier verdachten van een plofkraak die gesnapt werden tijdens het stelen van een scooter moeten nog minimaal twee maanden vast blijven zitten. In de Rechtbank Rotterdam bepalen de rechters dat de drie verdachten van 35, 25 en 20 jaar oud hun proces niet in vrijheid mogen afwachten. Een vierde verdachte van 25 jaar mag om medische redenen zijn proces wel in vrijheid afwachten.
Op 6 maart 2023 werden de vier mannen aangehouden in de Bleekstraat terwijl ze een gestolen scooter in een busje wilden laden. Sindsdien zitten Henk S., Ghursmain B., Richard van Z. en Surendy T. vast. Mede omdat de politie in de bus en in het huis van Henk S. spullen vond die wijzen op een plofkraak.
Gevaar voor omwonenden
Het Openbaar Ministerie verdenkt de vier mannen ervan dat zij de pinautomaat bij de Albert Heijn op het Liesveld wilden opblazen. Daardoor hebben ze ook het risico genomen dat ze zwaar lichamelijk letsel zouden kunnen veroorzaken bij mensen in de omgeving. De advocaat van Henk S. kijkt daar heel anders naar gezien de ligging van de pinautomaat. “Er kan nooit gevaar voor omwonenden zijn geweest. Boven de Albert Heijn is een parkeerplaats. De appartementen zijn te ver weg en het zou ’s nachts plaatsvinden.”
In het huis van Henk S. werden de voorbereidingen voor een plofkraak genomen, stelt het Openbaar Ministerie. Zijn advocaat zegt echter dat S. zich zou hebben gedistantieerd van wat er in zijn huis gebeurde. “Ik voel me hier niet goed mee, ga maar weg.” Daarna zou er een dreigende situatie in het huis zijn ontstaan. “Hij is alleen als local voor zijn huisje gebruikt”, vindt zijn advocaat.
‘Slechts’ vijfduizend euro
Volgens de advocaat van S. zou hij ‘slechts’ vijfduizend euro krijgen voor het delict. “Hij was een kleine uitvoerder, hij heeft alleen zijn huis ter beschikking gesteld”, aldus de advocaat van S., die pleitte dat zijn cliënt het proces op vrije voeten zou moeten afwachten.
Het Openbaar Minister kijkt heel anders naar de uitleg over de explosieve ‘pizzaschuif’ die bij S. thuis lag. “De explosieven waren heel instabiel. Ze konden elk moment afgaan”, draagt de Officier van Justitie voor uit het technisch rapport van de deskundige. Daarom is het Openbaar Ministerie ook van mening dat hij in de cel zijn proces moet afwachten. De rechters gingen mee in die gedachte.
Eind oktober moeten de vier heren voorkomen bij de Rechtbank Rotterdam voor de inhoudelijke behandeling van de zaak.