Drevenbuurt van het gas af, bewoners mogen bepalen hoe: ‘Het is nog niet bij iedereen geland’

Bewoners van de Drevenbuurt mogen deze week stemmen op welke manier ze van het gas af willen. De gemeente Vlaardingen heeft de Drevenbuurt uitgekozen als het eerste gebied dat van het gas af moet. Bewoners kunnen in de stemweek kiezen voor een warmtenet of een lokaal bronnet.

Meer dan een jaar geleden ging de gemeente in gesprek met een klankbordgroep uit de Drevenbuurt. In die periode zijn volgens Peter Bout, toenmalig lid van de klankbordgroep, een aantal ideeën afgevallen. “Bij de eerste informatieavond dacht ik dat Holy-Noord op het warmtenet aangesloten zou worden, maar dat bleek niet zo te zijn. Uit alle toegelichte systemen vielen er tijdens informatieavonden een aantal af, zoals waterstof en biogas.”

Weerstand

“Ik ben mensen tegengekomen die zeggen ik ben het er niet mee eens dat er een ander systeem komt dan de centrale verwarmingsketel”, zegt Bout. Hij merkt dat de boodschap die de gemeente af wilt geven in de wijk niet bij iedereen is begrepen. “Of dat onwil is, of dat mensen het niet begrijpen, daar heb ik geen hoogte van.”

Na deze stemweek gaat de gemeente verder onderzoek doen naar de gekozen gasvervanger van de bewoners. Volgens de gemeente mogen de bewoners van de Drevenbuurt na het onderzoek bepalen of zij meedoen met het collectieve plan. Willen bewoners dit niet moeten zij zelf een manier vinden om van het gas af te gaan.