A Closeup hand man open an Empty Wallet.

Dramatisch vooruitzicht voor Zuid-Hollandse gemeentes

Als gemeentes niet structureel meer geld krijgen vanuit het Rijk, loopt het totale tekort van alle Zuid-Hollandse gemeentes op tot 700 miljoen euro per jaar. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Roeien met te korte riemen’ van Bureau Berenschot in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Marcel van den Eng, bestuursadviseur en woordvoerder bij de provincie Zuid-Holland, vreest in Vlaardingen Vandaag hardop dat het probleem alleen maar groter wordt. “De gemeentes hebben steeds meer overheidstaken gekregen en in de toekomst kunnen dat er nog meer worden. Het probleem is heel erg urgent. In het ergste scenario loopt het totale tekort van alle Zuid-Hollandse gemeentes totaal op tot 700 miljoen euro per jaar.”

Invloed
De oplossing van dit naderende onheil zal volgens Van den Eng vanuit het Rijk moeten komen. De Tweede Kamerleden krijgen het rapport ook toegestuurd. “Het is vooral afwachten hoe het nieuwe kabinet en de nieuwe kamerleden hierover denken. En de kiezer kan ook hier ook nog invloed op hebben als ze naar de stembus gaan.”

Dramatisch
Burgemeester Bas Eenhoorn zal binnenkort te zien zijn in een video van de provincie over dit onderwerp. In Vlaardingen Vandaag reageert hij ernstig: “Ik zat in een begeleidingscommissie van dit onderzoek. Het financieel vooruitzicht van de gemeentes is somber. We hebben veel overheidstaken gekregen en dat kunnen er meer worden. Klimaatadaptatie, energietransitie en de omgevingswet komen er allemaal waarschijnlijk aan. Zonder extra geld wordt dat dramatisch.”

Luister hier naar het hele gesprek met Marcel van den Eng in Vlaardingen Vandaag: