‘Dit is géén verloren schooljaar!’

Vanaf deze week mogen de leerlingen van het middelbare onderwijs weer minimaal één dag per week naar school. Harry Chambone, directeur van het Groen van Prinstererlyceum, vertelde in Vlaardingen Vandaag over hoe zijn school dat aanpakt.

De leerlingen van ’t Groen zullen één dag per week fysiek onderwijs krijgen. Chambone: “Dat zal deels binnen en deels buiten plaatsvinden. We hebben namelijk kleine lokalen, waarin met 1,5 meter afstand maar zeven leerlingen passen. Daarom gaan we de gymzalen en kantine gebruiken voor de lessen. We hebben ook een lijst van 23 locaties van verschillende Vlaardingse organisaties waar we terecht kunnen, mocht het nodig zijn.” Chambone vertelt ook dat de leerlingen naast de reguliere lessen andere activiteiten gaan ondernemen. “We moeten het ook een beetje leuk maken. We gaan buiten bijvoorbeeld een wiskunde-speurtocht doen of we verzorgen een lezing in de Stadsgehoorzaal.”

Angst wegnemen
Volgens Chambone zijn enkele leerlingen die angstig voor hun eigen gezondheid en daarom huiverig om weer naar school te gaan. “Die angst is begrijpelijk. We gaan natuurlijk streng op de regels letten, maar het blijft spannend.” Volgens Chambone hebben ouders ook angst. “Sommige ouders zijn niet optimistisch over de schoolresultaten van hun kinderen. Normaal schrijf ik eens in de vijf of zes weken een ouderbrief, nu doe ik dat soms wekelijks. Dat doe ik om de angst weg te nemen bij de ouders.”

Leerlingen in een dip
Er zijn zelfs leerlingen die in een dip zijn geraakt door het vele thuiszitten, maar dat vindt Chambone niet zo gek. “Het wordt ze ook een beetje aangepraat. Als je de minister van onderwijs hoort zeggen dat het een verloren schooljaar is, dat 40% zal blijven zitten en dat er een deltaplan moet komen, dan snap ik dat leerlingen in een dip kunnen raken. Daarom gaan we ook andere activiteiten doen om het plezier terug te krijgen bij de leerlingen. En bovendien, onze examenklassen staan er beter voor dan vorig jaar, het is totaal geen verloren schooljaar.”

“In dit jaar hebben onze leerlingen veel vaardigheden geleerd die je helaas niet terugziet op hun diploma. Maar ze hebben veel geleerd over de wereld, dat hij niet zo maakbaar is zoals sommige mensen denken. Onze leerlingen verdienen een groot compliment.”