Dit is de stadsmarinier van Vlaardingen

Een nieuwe functie waarvan hij de invulling zelf nog even moest uitzoeken. Rens Vermeer is nu al een jaar de stadsmarinier van Vlaardingen. Hij vertelt over zijn werkzaamheden, wat hij bereikt heeft en wat hij wil bereiken. “Als er echt voortgang moet komen laat ik niet los.”

De stadsmarinier krijgt opdracht van de burgemeester om zich bezig te houden met veiligheidskwesties die blijven terugkeren. Als het probleem steeds weer terugkomt en andere oplossingen niet werken is het aan Vermeer om het probleem op te lossen. “Ik moet dingen voor elkaar krijgen door er aandacht aan te geven. Ik word geacht om op een innovatieve manier de veiligheid te bevorderen.” Hij noemt als voorbeeld het kleurrijker maken van een grauw stukje Westwijk, waardoor ongewenst gedrag wordt ontmoedigd.

Toen Vermeer vorig jaar begon was het nog even zoeken naar zijn precieze rol binnen de organisatie van de gemeente. “Ze moesten er aan wennen dat ik gericht op één opdracht bezig ben. Daar kwam ik weer met mijn probleem van de Loper, het centrum of de Westwijk.” Inmiddels heeft Vermeer zijn draai gevonden. Sinds juli heeft de stadsmarinier ook een eigen budget van €50.000,- per jaar. Hierdoor kan hij proactiever en zelfstandiger opereren.

“Ik zoek problemen op door erbij te zijn”

In het afgelopen jaar heeft Vermeer camera’s in winkelcentrum de Loper gerealiseerd. Ook richt hij zich op het bestrijden van jongeren en daklozen die rondhangen in parkeergarages in het centrum. “Wat is er precies met die mensen aan de hand? Kunnen we iets doen om hun problemen op te lossen?” Vermeer wilt graag dat mensen hem aanspreken over problemen. “Dan kan ik beter begrijpen wat het echte probleem is en wat er gevoeld wordt. Daar kan ik wat mee in overleggen, want het is directer.” Maar Vermeer wacht niet tot de problemen vanzelf op hem af komen. “Ik zoek de problemen ook op door erbij te zijn.”