Discussie over koopgarantwoningen: ‘Het is een oplossing, maar niet dé oplossing’

Vlaardingen gaat de mogelijkheid van koopgarantwoningen onderzoeken, een regeling die ervoor zorgt dat starters makkelijker hun eerste huis kunnen kopen. De verkoper geeft jou als koper korting op je huis. Er is discussie over de effecten van de invoering van koopgarantwoningen, zowel in de politiek als de woningmarkt.

In de raadsvergadering van 1 april kwam het onderwerp aan bod en werd een motie van de Fractie Kerkhof aangenomen waardoor de gemeente Vlaardingen de mogelijkheden gaat onderzoeken. De gemeente, eventueel in samenwerking met woningcorporaties of andere investeerders, biedt woningen aan voor onder de marktprijs. Dit gereduceerde tarief sluit meer aan bij de financiële mogelijkheden van de koper. Als de woningeigenaar na een tijd van zijn woning af wil, heeft hij of zij de garantie dat de woning wordt teruggekocht door de woningcorporatie. Vervolgens gaat de woning weer het koopgarantcircuit in en krijgen nieuwe starters de ruimte om de woning te kopen.

Focco van der Waal, hypotheekadviseur bij Maas en Waal hypotheken, is voor én tegen koopgarant woningen. “Ik ben er voor want je helpt de starters die de woningen niet kunnen betalen, maar ik ben tegen omdat je niet-starters tegenwerkt in het kopen van een huis.” Van der Waal ziet een groot probleem in het algehele woningtekort. Door woningen uit de reguliere markt te halen wordt deze woningmarkt kleiner. “De vraag wordt dan dus groter dan het aanbod.”

Bouwen
Volgens Van der Waal moet er meer gebeuren om dit probleem op te lossen. “Koopgarant is een oplossing, maar niet dé oplossing. De enige oplossing is bouwen. Koopgarant is namelijk een uitstekend middel als je genoeg huizen hebt. Nu zijn bijvoorbeeld de huizenprijzen gestegen, maar de lonen niet. Dan is koopgarant een prima oplossing om de starters aan een woning te krijgen. Maar dan moeten er dus eerst genoeg woningen zijn.”

Luister hier het hele gesprek met Marcel Kerkhof in Vlaardingen Vandaag:

Luister hier het hele gesprek met Focco van der Waal in Vlaardingen Vandaag: