Dieren houden niet van vuurwerk

Wie zijn hond uitlaat, houdt er al rekening mee: de vroegknallers die hun trouwe viervoeters de stuipen op het lijf jagen.

In de aanloop naar het einde van het jaar wordt dat vaak alleen maar erger. Met de jaarwisseling zelf als hoogtepunt, of voor uw huisdier als dieptepunt. Goed om na te denken over hoe u uw huisdier de jaarwisseling door gaat helpen.

Schrikken van vuurwerk kan grote gevolgen hebben voor huisdieren. Een hond kan van een knal bijvoorbeeld in paniek weglopen. Maar angst voor knallen kan ook ontaarden in een echte fobie waarbij het dier dat één of enkele malen flink is geschrokken van een harde knal, vervolgens ook stress krijgt van minder harde geluiden.

Op internet vindt u tips om vuurwerkangst bij huisdieren te verminderen of te voorkomen. Lukt dat niet, dan zijn er ook volop tips om de jaarwisseling voor uw huisdieren zo stressvrij mogelijk te laten verlopen. Zorg er in ieder geval voor dat uw dier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft. Als hij in paniek op de vlucht gaat, kan hij zo sneller met u herenigd worden. 

Om de dieren op Stadsboerderij Holywood en de dierenweide in park Het Hof te beschermen heeft de gemeente in Wijkpark Holy en het gebied rondom de dierenweide in ieder geval een vuurwerkverbod ingesteld. Wie het stoer vindt om alle regels aan zijn of haar laars te lappen, wordt verzocht om zich toch vooraf even af te vragen of het ook stoer is om dieren te treiteren. 

Lees meer over dieren en vuurwerk op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) en op de site van de dierenbescherming.

Bron: Gemeente Vlaardingen