‘Deze boot is mijn tweede huis’, Pascal(32) is commandant van het Zeekadettenkorps

Bij de zeekadetten van Vlaardingen staat er een nieuw iemand aan het roer. Pascal Zorge neemt de rol van commandant over en begeleidt de groep jeugdige vaarfanaten.

Diep in de Assam II, de boot van het Vlaardingse korps, laat Pascal de slaapgelegenheid zien. Binnenkort gaat de boot vol kinderen naar Den Helder voor het zomerkamp. “Hier zijn stapelbedden en daar hangen we nog hangmatten naast”, legt de jonge commandant uit. Hij klapt een bedstee open die boven een deuropening zit: zijn eigen slaapplek volgende week.

Het Zeekadettenkorps is de afgelopen jaren in populariteit gedaald, Pascal onderschrijft dat. “Ook wij zien de terugloop. We zijn altijd opzoek naar nieuwe leden. Zowel jong als oud.” Daar zal voor hem dan ook de grootste uitdaging in zitten.

‘Een goed voorbeeld doet volgen’

Zelf zit Pascal al sinds zijn 13e bij het korps. “Elke zaterdag ben ik hier”, en dat al vele jaren. “Deze boot is mijn tweede huis.” Zijn passie is aanstekelijk en dat zorgt dat de berg met onderhoudswerkzaamheden niet alleen op hem aan komt; op het dek van de boot zijn jongeren druk bezig met het dek schuren.

De commandant is zelf niet vies van dat soort taakjes. “Dat is gewoon zelf ook betrokken zijn. Als ik zelf iets leuk vindt en het enthousiast sta te doen, dan gebeurt dat vanzelf. Een goed voorbeeld doet volgen”, zegt de kersverse commandant glunderend.