Deel-scootmobielen maken voor bewoners Billitonflat het buitenleven toegankelijk

Het missen van een scootmobiel is verleden tijd voor de bewoners van de Billitonflat. De Rogplus heeft samen met woningcorporatie Waterweg Wonen twee deel-scootmobielen geplaatst voor de bewoners van de flat. Deze twee elektrische voertuigen zijn de start van een pilot om deelvervoer voor mensen die slecht ter been zijn mogelijk te maken, aan het eigen woonadres.

“Hij zit lekker, is goed voor je rug. Dit lijkt mij een heel goed systeem”, zegt één van de bewoners van de flat. Toch zijn niet alle bewoners blij met de nieuwe ontwikkeling. Vooral de bewoners met een eigen scootmobiel zijn tegen. “Als mijn eigen scootmobiel stuk is dan mag ik er geen lenen, want het is alleen voor mensen die zelf geen scootmobiel hebben. Die van mij is nu stuk en ik moet vier dagen wachten tot die gemaakt is. Daardoor kan ik nu het huis niet uit.”

Toch is het volgens directeur Anton van Genabeek van Rogplus niet mogelijk om iedereen met een eigen voertuig ook toegang te geven tot een deelvoertuig. “Het ideaal dat voor iedereen een deelscootmobiel altijd beschikbaar is werkt dan niet meer.” Volgens Genabeek zijn er dan te weinig scootmobielen voor het aantal mensen dat er gebruik van wilt maken.

Pilot

De eerste twee scootmobielen staan klaar in de scootmobielgarage van de flat en zal met een stijgende vraag uiteindelijk uitgebreid kunnen worden tot vijf deelvoertuigen. De proef in de Billitonflat moet volgens Rogplus uiteindelijk uitwijzen of deel-scootmobielen voor veel meer mensen beschikbaar gesteld moeten worden.