Torenspits Binnensingel krijgt opknapbeurt

De torenspits in de Oostwijk moet hersteld worden, in het gebouw zit houtrot en bepaalde delen van de bitumen dakbedekking laten los. De torenspits staat sinds 1982 op zijn huidige plaats, daarvoor stond de toren boven op een kerk aan de Binnensingel, honderd meter verderop.

Er zijn hekken om de torenspits heen gezet. Volgens wethouder Koen Kegel is dit nodig om onderhoud te plegen en omdat er mogelijk delen van de toren af kunnen vallen. “We proberen de reparaties binnen enkele maanden af te ronden, maar we moeten eerlijk zijn dat door drukte dit misschien niet lukt, maar na de zomervakantie gaat het zeker lukken”.

Eerder dan gepland

Het onderhoud was op dit moment eigenlijk nog niet gepland. “De kwaliteit van de geschilderde klokken en het hout werd veel sneller slechter dan wij hadden gedacht. Daarom zijn wij het nu versneld aan het verbeteren, maar eigenlijk stond dit onderhoud pas over twee jaar gepland”, aldus Kegel.

De huidige werkzaamheden moeten ervoor zorgen dat de torenspits weer een aantal jaren mee kan. “Je zorgt dat het gebouw er weer vijf jaar tegen aan kan en dan ga je hem weer onderhouden, zodat die nog veel langer kan blijven staan. We willen hem juist behouden en netjes conserveren.”