De Landstraat: het Montmartre van Vlaardingen

Alle huizen hebben een etalage waarin genoeg te zien is. In de Landstraat kijk je je ogen uit. In bijna ieder huis woont een kunstenaar, van schilders tot fotografen en muzikanten. Als je geluk hebt hoor je tussen het gefluit van de vogels door ook nog wat vioolmuziek.

Beaty Czetö en Jeroen Verhoeff zijn twee kunstenaars die in de Landstraat wonen. Czetö had eerst een atelier in een complex van tien ateliers aan de Curaçaolaan. “Hier heb ik huis en atelier in één. Dat vind ik heel fijn. Je kan à la minute naar je atelier.” Verhoeff woont nog maar kort aan de Landstraat. “Ik hoorde van dit blok voor mensen die wonen en werk in één willen hebben, met een nadruk op creatieve beroepen. Toen ik hoorde dat hier iets vrij kwam vroeg ik of ik hier mocht komen wonen.”

Contact met buren

Czetö is ook erg enthousiast over het feit dat haar buren ook haar collega’s zijn. “Je kan praten over je werk en over projecten. Je kan zelfs samen projecten initiëren.” Verhoeff onderschrijft dit, maar geeft ook toe dat hij eerst moest wennen aan zijn nieuwe straat. “Het zijn dezelfde soort mensen. Apart, vreemd, er zitten mafkezen tussen. Maar dat maakt het wel leuker dan een normale straat.”

“Ik wil hier het liefste blijven. Het is gewoon lekker. Ik geniet van mijn atelier en van mijn woning”, vertelt Czetö. Verhoeff heeft hier ook zijn plekje gevonden. “Ik woonde in mijn vorige huis 23 jaar en hier zit ik nog beter. Dus ik blijf hier graag.”