Waterzuiveringsinstallatie De Groote Lucht aan de Maassluissedijk © Hoogheemraadschap Delfland

De Groote Lucht zo goed als op: Delfland onderzoekt mogelijkheid nieuwe waterzuivering

Het Hoogheemraadschap van Delfland doet onderzoek naar het realiseren van een nieuwe waterzuiveringsinstallatie. De huidige afvalwaterzuivering, De Groote Lucht aan de Maassluissedijk, is aan het einde van de levensduur.

Hoogheemraad Ruud Egas ging in Vlaardingen Vandaag in op de plannen voor nieuwbouw. “We doen onderzoek naar zuiveringsinstallaties en vooral naar de toekomst.” De huidige installaties worden getoetst op hoe bestendig ze zijn voor de bevolkingstoename, de toekomstige wet- en regelgeving én duurzaamheid.

Egas vertelt dat De Groote Lucht een belangrijke rol heeft in het waterzuiveringssysteem voor 1,2 miljoen mensen en 350.000 bedrijven en instellingen. “Maar we hebben geconstateerd dat we veel werk moeten verrichten om de installatie de komende jaren draaiende te houden.”

Kort gezegd lijkt De Groote Lucht zo goed als op. “We kijken naar de mogelijkheden om te renoveren of te vervangen. Dat is afhankelijk van een heel hoop factoren. Die worden zorgvuldig naast elkaar gezet.”

Andere kant van de dijk
Delfland heeft zichzelf de taak gegeven de waterzuivering op orde te brengen, zodat dat in ieder geval tot 2060 geregeld is. “We onderzoeken de mogelijkheid tot het realiseren van een nieuwe installatie. Daarbij kijken we vooral naar het terrein aan de andere kant van de Maassluissedijk. Dat terrein wordt nu gebruikt als gronddepot voor de aanleg van de Blankenburgtunnel. Uiteindelijk is die locatie bestemd als bedrijventerrein”, aldus Egas.

“Maar daar komen allerlei vragen bij”, vervolgt hij. “Wat zou de omgeving daar bijvoorbeeld van vinden? En wat is een goede bestemming voor de huidige waterzuivering? In de verkenning gaan we daar heel veel informatie over verzamelen”, vertelt Egas, die in het gesprek de nadruk legt op participatie van Vlaardingers.

Het dagelijks bestuur van Delfland heeft ingestemd met het onderzoeken van die mogelijkheden. Het college in Vlaardingen moet dat nog doen. Daarbij trekken de partijen naar verwachting samen op. Het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap heeft de uiteindelijke stem wat betreft het concrete plan voor de toekomst van de waterzuiveringsinstallatie.

Beluister hier het hele gesprek met Ruud Egas