De eikenprocessierups: een eeuwenoud verschijnsel
De oude Romeinen kregen er al bultjes van! Eind 19e eeuw schijnen de diertjes veel overlast veroorzaakt te hebben in het zuiden van Nederland. Daarna leken ze een poosje verdwenen. Sinds 1990 komen ze weer steeds vaker voor en verspreid door heel Nederland.
In Vlaardingen hangen nestkastjes, nabij eiken in parken en groenstroken. Prachtig wonen voor de vogels: een villa bij een heerlijke stekelige voedselbron! Bijna alle nestkastjes waren vorig jaar bezet. U kunt zelf ook een handje helpen door een mezenkastje op te hangen of de tuin vogelvriendelijk te maken door lekker veel groen met bessen aan te planten. Daarmee trekt u ook insecten die de natuurlijke vijand van het stekelrupsje zijn én het ziet er nog leuk uit ook. Haalt u voor die plantjes wat tegels uit de tuin? Vergeet ze niet aan te melden voor het nk-tegelwippen.nl!
Ondanks de hongerige Vlaardingse mezen, komen er toch nog nesten van de eikenprocessierups voor. Daar waar de rupsen voor overlast zorgen, schakelt de gemeente een bedrijf in. Als er genoeg nesten zijn voor een dag werk, dan komt dit bedrijf de nesten – inclusief zoveel mogelijk branderige haartjes!- opzuigen. Zeker als ze bijvoorbeeld in colonnes rondmarcheren bij scholen, sportverenigingen of op plekken waar gerecreëerd wordt, is het fijn als u een melding maakt via de Buitenlijn of de Buitenbeterapp!
De aanpak lijkt redelijk te werken. Per jaar loopt het nog wel uiteen, maar de overlast lijkt zeker niet toe te nemen: moesten er in 2018 ongeveer 50 nesten worden weggehaald, in 2019 waren het er nog ongeveer 30, in 2020 waren het er ongeveer 40 en in 2021 maar 12. Dit jaar is de tussenstand 4.
Bron: Vlaardingen.nl