Cultuursector krijgt zeven ton in de strijd tegen inflatie: ‘Onze energiekosten zijn vier keer zo hoog als drie jaar geleden’

Plannen van de gemeente wijzen uit dat de cultuursector de hulp zal krijgen die het nu hard nodig heeft. De instellingen zouden door snelle loon- en kostenstijgingen in het nauw worden gedreven. Er wordt € 701.000 uitgetrokken om de instellingen te compenseren.

Terugkeren naar oude inkomsten- en uitgavenpatronen lijkt er voor de cultuursector niet in te zitten. “Onze energiekosten zijn vier keer zo hoog als drie jaar geleden”, stelt Leanne Selles, directeur van Museum Vlaardingen. Na de moeilijke coronajaren strooit de energiecrisis roet in het eten. De hoge kosten die de instellingen maken op het gebied van loon en andere kostenstijgingen maken de situatie dermate moeilijk dat de gemeente heeft besloten in te grijpen.

Zonder de extra gelden zouden de instellingen en de activiteiten gevaar lopen. De plannen zijn inmiddels goedgekeurd door de gemeenteraad en opgenomen in de 1e Voortgangsrapportage 2023. Onder de culturele instellingen vallen bijvoorbeeld cultuurhuis KADE40, het Museum Vlaardingen en de Stadsgehoorzaal.

‘Gemeente zorgt altijd goed voor de culturele instellingen’

Bij KADE40 wist men er niet van af. Barry Marré, verantwoordelijk voor de subsidies bij het cultuurhuis: “Nee, ik wist er niet van. Ik ben er wel erg blij mee.  De gemeente zorgt altijd goed voor de culturele instellingen.” “Het komt heel goed van pas”, zegt een even opgeluchte directeur van het Museum Vlaardingen. Het Museum is al sinds vorige zomer in gesprek met de gemeente over de hoge kosten. “We zijn als sector altijd in overleg met de gemeente. Dat gebeurt goed en constructief. We zijn heel blij met dit geld en het vertrouwen in ons als instelling.” De hoge kosten van de laatste tijd door de inflatie omschrijft directeur Selles als een ‘hoofdpijndossier’.