Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland

Commissaris van de Koning: ‘Inwoners worden geraadpleegd bij opstellen profielschets nieuwe burgemeester’

In de zoektocht naar een nieuwe burgemeester hebben ook inwoners van Vlaardingen een rol. Dat liet Jaap Smit, de commissaris van de Koning van de provincie Zuid-Holland, afgelopen vrijdag weten in het programma Vlaardingen Vandaag.

In het programma legde Smit de procedure uit. “Nu wordt het proces opgestart. En in de regel worden ook inwoners daarbij geraadpleegd. Daarna wordt de profielschets opgesteld”, vertelde Smit.

Afgelopen dinsdag had Smit digitaal overleg met de fractievoorzitters uit de gemeenteraad om de procedure richting een nieuwe kroonbenoemde burgemeester te beginnen. Smit vroeg tijdens het overleg onder meer naar de politieke stand van zaken in de stad. Volgens hem is er wat meer rust gekomen op bestuurlijk gebied. “Er is hard gewerkt om de verhoudingen te normaliseren.”

Annemiek Jetten
De procedure die in gang wordt gezet is wettelijk vastgelegd en daardoor vergelijkbaar met die van 2016, waaruit Annemiek Jetten naar voren kwam als nieuwe burgemeester. Na drie jaar vertrok Jetten al uit Vlaardingen, nadat de wethouders een andere koers van haar eisten. Dat signaal zag Jetten als een aanval en daarom vertrok zij eind vorig jaar plotseling uit de haringstad.

Waarom het fout liep met burgemeester Jetten liet Smit in het midden. “Vlaardingen is op zichzelf geen gemakkelijke gemeente. Soms gebeurt het dat het fout loopt. Het is een pittige cultuur. Ik heb de afgelopen jaren regelmatig nader kennis kunnen maken met de stad. Vlaardingen kent een versplinterde politieke cultuur.”

Smit: “Ik zou het niet willen wijten aan de procedure. Helaas gebeuren dit soort dingen soms. Dat zijn, noem ik maar, bedrijfsongevallen die pijnlijk zijn voor de persoon in kwestie. Maar dat heeft niets met de procedure te maken. Vlaardingen heeft destijds zelf een keuze gemaakt uit de beschikbare kandidaten en de gemeenteraad heeft mevrouw Jetten zelf voorgedragen.”

Partijloze kandidaten
Smit heeft als commissaris van de Koning een belangrijke rol op de achtergrond. “Van mij mag verwacht worden dat ik goed kijk of het iemand is die past binnen Vlaardingen.” In januari haalt Smit de profielschets op bij de raad. Daarna wordt een advertentie geplaatst waarop kandidaten mogen reageren. Volgens Smit kunnen dat ook partijloze kandidaten zijn, zoals de fractie Boers eerder opperde. “Mensen die belangstelling hebben voor het ambt weten waar ze die vacature kunnen vinden.”

Smit maakt vervolgens een eerste selectie en voert gesprekken. Daarna geeft hij advies en is de vertrouwenscommissie aan zet. Uiteindelijk moet in september de nieuwe burgemeester van Vlaardingen geïnstalleerd worden.

Foto: © Provincie Zuid-Holland