Campagne tegen wapenbezit gelanceerd: “Het begint normaal te worden”

door Markus Burger

De gemeente Vlaardingen, Minters jongerenwerk en de politie hebben een campagne gelanceerd tegen wapenbezit onder jongeren. Vooral op scholen wordt er ingezet op preventie en bewustwording. Burgemeester Bert Wijbenga vindt dat het afgelopen moet zijn: “het is niet stoer, het is juist stoerder om zonder wapen op pad te gaan.”

De lancering vond plaats in het Groen van Prinstererlyceum. Met een druk op de knop lanceerde Patrick Straatman van Minters, Mitch Scheers van de politie en burgemeester Bert Wijbenga de campagne. Volgens Wijbenga gebeuren er in Vlaardingen teveel incidenten omtrent wapenbezit. “Politie en jongerenwerk moeten tientallen keren per jaar ingrijpen. Jongeren dragen een wapen omdat ze denken dat het veiliger is of omdat het stoer is.”

Teveel vrijheid

Ervaringsdeskundige Randy Furtado heeft in het verleden te maken gehad met geweld met wapens en zet zich nu juist in tegen wapenbezit. “Ik zat in een jongerenbende, ik heb steekpartijtjes meegemaakt, jongens verloren. Nu praat ik over en met de jongeren om ze te helpen.” Volgens Furtado moet er vooral achter de voordeur iets gebeuren. “Jongeren hebben teveel vrijheid. Er wordt niet goed op ze gelet. Ook ligt er een rol voor buurthuizen. Als je jongeren meer begrijpt en een band met ze hebt dan heb je meer invloed op ze.”

Burgemeester Wijbenga vindt dat er echt iets moet gebeuren met de houding omtrent wapenbezit. “Het begint normaal te worden, daar willen we een halt toe roepen.”