Burgemeester overstag: ‘Ik ben heel erg gegrepen door de Palestijnse Vlaardingers’

Na een bijna twee uur durend gesprek tussen burgemeester Bert Wijbenga en twaalf Palestijnse Vlaardingers is de beslissing genomen. Niet alleen de Israëlische vlag zal te zien zijn aan het stadhuis, maar ook de Palestijnse vlag en vredesvlag zullen woensdag 11 oktober vanaf twaalf uur in de middag wapperen langs het stadhuis.

Op dinsdagavond rond 21:30 uur werd zoals beloofd door burgemeester Wijbenga de Israëlische vlag gehesen aan de vlaggenmast van het stadhuis. Daaraan vooraf ging een langdurig gesprek tussen Wijbenga en de Palestijnse Vlaardingers. Ibrahim Al-Baz van de Palestijnse gemeenschap zegt na het gesprek blij te zijn met het gebaar van de gemeente en de burgemeester om ook de Palestijnse vlag te hijsen. “Ik had de uitkomst niet verwacht, maar dat wij dit resultaat hebben bereikt getuigd van de goede wil van de burgemeester.” Ook hoopt Al-Baz dat er contact blijft met de gemeente over de situatie in Gaza en Israël.

Onvoldoende aandacht

Burgemeester Wijbenga stond na het gesprek zichtbaar aangedaan in de deuropening van zijn kantoor, voordat hij de pers ontving. Hij verwoordt de avond als bijzonder. Hij begrijpt nu het standpunt van de Palestijnen en gaat daarom overstag. “Zij hebben mij aangegeven, dat er ook al heel veel misdaden naar Palestijnen gepleegd zijn die onvoldoende aandacht hebben gehad. En wij willen heel graag dat we met elkaar een statement neerzetten van vrijheid en vrede.”

In veel andere Nederlandse gemeenten wordt niet gekozen om een statement te maken. In Vlaardingen is dat anders en de burgemeester staat nog steeds achter zijn keuze om wel actie te ondernemen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Gaza en Israël. “Wij zijn een stad met een joodse geschiedenis, van zeventig jaar geleden. We zijn een stad met een actuele Palestijnse geschiedenis.”

Tot 12 uur op woensdag 11 oktober zal de Israëlische vlag aan de hoge vlaggenmast van het stadhuis hangen. Hierna wordt deze vlag vervangen door de vredesvlag en verplaatst de Israëlische vlag samen met de Palestijnse vlag naar het balkon van de burgemeester.