Burgemeester over burgers die de politie hielpen: ‘Bedoelingen zijn heel goed, maar het is niet de bedoeling’

Burgemeester Bas Eenhoorn heeft in zijn wekelijkse corona-update in Vlaardingen Vandaag zijn mening geuit over de burgers die gisteren de politie hielpen om de rust te bewaren bij de Loper in Vlaardingen Holy. “De bedoelingen zijn heel erg goed, dat waarderen we ook, maar als het escaleert kan de politie niet meer goed herkennen wie een relschopper is en wie een beschermende burger is.” Daarnaast sprak de burgemeester zijn waardering uit voor de politie. “Wij mogen als Vlaardingen trots zijn op het feit dat er tientallen politiemensen vrijwillig extra hebben gewerkt gisteravond. Ze wilden onze stad beschermen, ook al hadden sommigen net een nachtdienst erop zitten.”

De burgemeester is op veel plekken op bezoek geweest vandaag. Volgens hem was Vlaardingen goed voorbereid. “Het is begrijpelijk dat er puien zijn dichtgetimmerd en dat er voetbaltrainingen zijn geschrapt. Ik begrijp die onrust en die angst.” Eenhoorn zette ook vraagtekens bij de rol van mediabedrijven. “Het is bijzonder dat mediabedrijven de oproep op Snapchat één op één hebben doorgezet, want in feite is dat aanzetten tot geweld. Als je zoiets verspreidt, moet je het heel goed duiden.”

Vaccinatielocatie District-U
Vandaag werd ook bekend dat de beoogde vaccinatielocatie in gebouw C in het District-U is goedgekeurd door de GGD. “We hopen dat de locatie snel in gebruik kan worden genomen”, aldus Eenhoorn. “We hebben alles voorbereid, het is nu een kwestie van de logistiek realiseren. Wij zijn faciliterend, maar we zijn natuurlijk afhankelijk van de minister die voor de vaccins moet zorgen. Natuurlijk hopen we dat dat snel kan gebeuren.”

Verkiezingen
Burgemeester Eenhoorn werd in Vlaardingen Vandaag ook bevraagd over het eventueel uitstellen van de verkiezingen. Dat wil hij niet. “Wij zijn ons ontzettend goed aan het voorbereiden op de verkiezingen. Ouderen kunnen via de post stemmen, er zal een stemstraat komen en we zorgen voor alle ruimte op de stembureaus. Ik ben een tegenstander van het uitstellen van de verkiezingen, want we zijn er klaar voor om het op een goede en veiliger manier te realiseren.”

Tot slot richtte de burgemeester zich tot de Vlaardingers. “Ik leef enorm mee met mensen die enorm leiden onder deze tijd. Mensen die iemand zijn verloren, maar ook mensen die eenzaam zijn en de jongelui. We moeten volhouden, het kan niet anders. Ons gedrag bepaalt of we straks perspectief hebben. We willen allemaal weer op een terras een slokje drinken. Nog even volhouden en dan kunnen we Vlaardingen weer beleven zoals het hoort.”

Luister hieronder het hele gesprek met burgemeester Bas Eenhoorn: