Burgemeester Eenhoorn over rekenfout opkomstpercentage: ‘Hele stomme vergissing’

Vlaardingen haalde vanochtend het landelijke nieuws als gemeente met het laagste opkomstpercentage bij de Tweede Kamerverkiezingen. Aanvankelijk leek maar 54,4 procent van de Vlaardingers hun stem te hebben uitgebracht. In het middaguur werd dat percentage bijgesteld naar 73,7 procent. “Een vervelende vergissing” noemt burgemeester Bas Eenhoorn het.

“Als ik het in mijn woorden mag zeggen: het was een hele stomme vergissing die hier vannacht is gemaakt. Als alles binnen is, geven we aan het ANP een voorlopige uitslag. En toen is hier verzuimd om het opkomstpercentage van de briefstemmen en de mensen van maandag en dinsdag mee te nemen”, vertelt Eenhoorn in Vlaardingen Vandaag. “Dan kom je op ongeveer 25 procent lager uit.”

Eenhoorn heeft er begrip voor dat zoiets commotie oplevert. “Ik moet ook zeggen dat ik echt heel wit om m’n neus werd toen ik vanochtend de verschillen zag. Ik dacht: dat kan niet waar zijn. Dat bleek ook niet waar te zijn achteraf. Maar je denkt dan niet meteen dat er een fout gemaakt is, maar meer: waarom blijven Vlaardingers thuis? Zo zit je te denken.”

‘Slecht voor geestelijke gezondheid’
Eenhoorn: “Vervolgens heb ik hier op het raadhuis contact met medewerkers gehad. Toen kwam er snel uit dat dit was gebeurd. Toen is zo snel mogelijk het juiste percentage berekend. En dat hebben we ook zo snel mogelijk gecommuniceerd.” Achteraf voelt Eenhoorn zich wel schuldig. “Ik heb er wel spijt van. Het was slecht voor mijn geestelijke gesteldheid vanochtend.”

Beluister hier het hele gesprek met burgemeester Bas Eenhoorn in Vlaardingen Vandaag van donderdag: