Burgemeester Eenhoorn: ‘Opsporingsbevoegdheid boa’s niet goed geregeld’

In de wekelijkse coronaupdate van Vlaardingen Vandaag sprak burgemeester op het ‘schrale perspectief wat de mensen wordt geboden’. Daarmee roept hij op aan het kabinet om meer perspectief te geven aan de bevolking. “De regering moet de bevolking het gevoel geven dat er ooit een einde zal komen. Dat het nu even lastig is met de maatregelen, but there is a better world after this pandemic”, aldus Eenhoorn in zijn beste Engels.

Vorige week gaf de burgemeester van Vlaardingen al aan dat hij een avondklok niet helemaal zag zitten. “Maar we gaan er alles aan doen om het te regelen. De politie is voorbereid om te handhaven.” Eenhoorn legt ook uit waarom de burgemeesters wat terughoudender waren over de avondklok. “De politie krijgt vanuit het Ministerie van Veiligheid en Justitie de taak om dit te handhaven. Het enige instrument waar de burgemeesters echt over gaan zijn de boa’s en die zijn niet bevoegd om op te treden wat betreft de avondklok. De opsporingsbevoegdheid van de boa’s is niet goed geregeld. Dat zal landelijk moeten worden aangepast.”

Een andere nieuwe maatregel van het kabinet is dat men nog maar één persoon bezoek mag ontvangen. “Het is niet te handhaven. Het is een signaal”, aldus Eenhoorn. “Het is begrijpelijk dat mensen op bezoek bij elkaar gaan. Mensen zijn nou eenmaal sociale dieren. Daarom is het nodig om een signaal af te geven.” De burgemeester heeft vandaag nog meegemaakt hoe moeilijk het is om weinig sociale contacten te hebben: “Ik was vandaag bij de uitvaart van oud-raadslid Wim van Klink en het is heel moeilijk voor de mensen om met elkaar te rouwen op afstand.”

De gemeenteraadsvergadering zal vanwege de avondklok nog even digitaal moeten. “Dat werkt minder goed dan fysiek vergaderen, want je mist veel aspecten. Het staat echter niet in verhouding tot de problemen in bijvoorbeeld de detailhandel of de problemen wat betreft eenzaamheid.”

Beluister hier het hele gesprek met burgemeester Bas Eenhoorn: