Burgemeester Eenhoorn: ‘Ook met mondkapjes gewoon 1,5 meter afstand houden’

In zijn wekelijkse gesprek bij Vlaardingen Vandaag benadrukte burgemeester Bas Eenhoorn dat het dragen van een mondkapje niet de vrijheid geeft om je niet meer aan de afgesproken 1,5 meter afstand te houden. De handhaving van de mondkapjesplicht in een supermarkt is volgens de burgemeester de taak van de supermarktmanager.

Handhaving en politie kunnen assistentie verlenen bij misplaatste gedragingen van bezoekers, maar het is de taak van een supermarktmanager om te besluiten of hij of zij iemand toegang wil verlenen die weigert een mondkapje te dragen. “Wij gaan niet handhaven in de supermarkt” aldus Eenhoorn. Volgens de burgemeester viel het hem op dat sommige mensen ‘over elkaar heen hangen’ en dat is volgens hem zeker niet de bedoeling. Verder was Eenhoorn tevreden over het verloop van Black Friday in Vlaardingen, maar uitte hij nog wel zijn zorgen over mogelijke verruimingen van de coronamaatregelen met de kerstdagen. “Ik heb begrip voor de gewenste ruimte maar af en toe vraag ik mij af of we niet te vroeg zijn”, aldus een bezorgde Eenhoorn.

Wel was de burgemeester erg blij met het nieuwe perspectief dat geboden wordt door de komst van een vaccin. Volgens hem wijst het maatschappelijk sentiment erop dat de lengte van de crisis, maar ook sommige onlogische maatregelen, onvoldoende draagvlak behouden.