Burgemeester Eenhoorn heeft grote twijfels over afhaalservice winkels

Burgemeester Bas Eenhoorn is niet enthousiast over de afhaalservice die winkels van het kabinet aan hun klanten mogen bieden. “Hoe gaan we dit handhaven?”

In zijn wekelijkse update bij Vlaardingen Vandaag uitte Eenhoorn woensdag openlijk zijn twijfels. “Het zou kunnen dat het goed is voor kleine zaken. En ik hoor dat een enkele grote zaak zoiets zou kunnen regelen. Maar ik denk dat het heel weinig zoden aan de dijk zet.”

Geen duidelijke meerwaarde
Van het kabinet mogen winkels een afhaalservice aanbieden, waarbij de consument na bestelling binnen vier uur kan afhalen. Eenhoorn vindt de voorwaarden voor winkeliers streng en ziet nog geen duidelijke meerwaarde. “Je kunt het truitje niet passen. En als ik een boek wil bestellen, kan dat nu ook. Kijk, als ik in een boekenzaak kan rondlopen en kan bladeren, word ik geïnspireerd. Maar als ik buiten moet wachten om op te halen, weet ik niet of ik daar veel wijzer van word.”

Handhaving
Eenhoorn vraagt zich niet alleen af hoe populair de regeling wordt. Ook de handhaving vindt hij een lastige. “Mijn grootste probleem zit hem in: hoe handhaven we dit?”, stelt hij. “Ik vind de regeling heel bureaucratisch klinken. Ik weet niet wat het oplevert. Ik weet niet of ondernemers er blij mee zijn. Ik weet wél dat het voor onze handhavers niet heel eenvoudig wordt. Al met al kom ik er niet goed uit en zijn er teveel vraagtekens om enthousiast te zijn.”

Beluister hier het hele gesprek met burgemeester Bas Eenhoorn in Vlaardingen Vandaag: