Burgemeester Eenhoorn fel naar minister na fraudeurs bij het uitgaan en noemt testen voor toegang ‘waardeloos systeem’

Burgemeester Bas Eenhoorn is zeer kritisch op het kabinet als het gaat om de versoepelingen en de ruimte die mensen krijgen bij het uitgaan. Over het testen voor toegang-systeem is Eenhoorn duidelijk: “Het is een systeem wat niet waterdicht is. Het systeem is gewoon waardeloos.”

Eenhoorn haalt fel uit en vindt het niet terecht dat burgemeesters op de vingers worden getikt wat betreft de handhaving. “De minister zegt: burgemeesters, ik verwacht dat u optreedt als testen voor toegang niet goed door de ondernemer wordt gecontroleerd. Ik heb daar grote twijfels bij. Ik heb überhaupt erg veel twijfels over de manier waarop we testen voor toegang hebben ingevoerd en hoe we heel snel deze ruimte hebben gegeven.”

Met het systeem krijgen Nederlanders die al twee keer gevaccineerd zijn óf een negatieve test hebben met een QR-code een toegangsbewijs voor een evenement of uitgaanslocatie waar geen anderhalve meter gehouden hoeft te worden. Om binnen te komen bleek afgelopen weekend op grote schaal gefraudeerd te worden met het doorgeven van QR-codes en het omzeilen van het checkmoment.

“Ik voel er heel weinig voor om te gaan controleren op een niet-waterdicht systeem. Wat er nu gebeurt, had je aan zien komen. Het is heel jammer, maar het een typisch bureau-bedacht geval uit Den Haag en daar moeten ze heel snel mee ophouden”, aldus Eenhoorn.

De burgemeester van Vlaardingen vindt de druk die het kabinet op burgemeesters uitoefent niet terecht. “Ik ben niet van plan om die controle over te gaan nemen. De minister zit achter onze broek als burgemeesters. Ik zou liever willen dat de minister z’n energie in iets anders stak.”

Eenhoorn: “Wie gaat al die handhavers daar neerzetten? Hoeveel politiemensen en boa’s heb je nodig om te voorkomen dat het misgaat? We hebben niet voldoende toezichthouders. En alle goedwillende ondernemers zijn de klos. En dat is heel erg jammer.”

Beluister hier het betoog van burgemeester Bas Eenhoorn: