Buitenzwemseizoen 2022
Voor de Krabbeplas Oostzijde in Vlaardingen geldt een negatief zwemadvies, het zwemmen wordt iedereen ontraden vanwege blauwalgen. Grote kans op huidirritatie en maag- en darmklachten door het zwemmen in de recreatieplas. Op een bord bij de zwemwaterlocatie wordt het advies gegeven om niet te gaan zwemmen met daarbij de reden. Op het strand kan een negatief zwemadvies ook gegeven worden als zich een gevaarlijke situatie voordoet. Dan is de rode vlag gehesen.
Dit doet het Hoogheemraadschap op de officiële natuurwater-zwemlocaties in het gebied. Zo weet u waar u van het water kunt genieten en waar u vanwege blauwalg of andere bacteriën beter even niet kunt gaan zwemmen. Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen in het water terecht. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.
Op sommige plekken is zwemmen nooit een goed idee! Zwem nooit in de rivier. Door de drukke scheepvaart, zuiging en stroming is het levensgevaarlijk (en daarom ook verboden) om in de rivier en aangrenzende havens te zwemmen! Ook is het niet toegestaan, om binnen 25 meter van bruggen, sluizen of gelijksoortige constructies te zwemmen. Daarnaast is het voor iedereen die in openbaar water zwemt verboden zich zo te gedragen dat het scheepvaartverkeer daarvan hinder of gevaar kan ondervinden. Op plekken die niet openbaar toegankelijk zijn (zoals bijvoorbeeld tuinen en privésteigers of het gebied rondom de Vlaardingse Driesluis aan de Kortedijk) mogen ook zwemliefhebbers niet zomaar komen.
Houd er rekening mee dat een sloot, de vaart of een plas geen officiële zwemlocaties zijn en dat het hier dus niet altijd veilig zwemmen is. Plekken als het Buizengat, Oude Haven en de Vlaardingse Vaart zijn geen aangewezen zwemlocaties en dus onveilig. Er kan niet worden gegarandeerd dat de kwaliteit van het water geschikt is om in te zwemmen en niet zichtbare obstakels kunnen gevaar opleveren voor zwemmers. Op de website www.zwemwater.nl vindt u zwemwaterlocaties in het hele land en kunt u de actuele situatie van de waterkwaliteit van officiële zwemwaterlocaties in natuurwater, zoals meren, plassen en speelvijvers opvragen.
Bronnen: vlaardingen.nl, hhdelfland.nl en zwemwater.nl