Brand Kortedijk ontstaan door vergrootglaseffect bij LED-lampjes, overbuurman start crowdfunding

De brand die woensdag 9 juni ernstige schade veroorzaakte bij twee woningen aan de Kortedijk is ontstaan door het zogeheten vergrootglaseffect. De buurt leeft mee met de getroffen bewoners. Overbuurman Richard Krabshuis begon een crowdfundingsactie.

Krabshuis liet afgelopen week in Vlaardingen Vandaag weten contact te hebben gehad en weet ook hoe de brand ontstond boven bij het balkon. “Een van de bewoners heeft aangegeven dat daarboven een LED-verlichting hing. Dat heeft een effect gehad door de zon. Het glas ging als een vergrootglas werken en liet de brand ontstaan.” De brand werd snel geblust door de brandweer, maar de schade was toen al aanzienlijk. “Het kan dus iedereen gebeuren”, stelt Krabshuis vast.

De bewoners kunnen niet zomaar terug naar huis. Ruim een week later hangt er in een gedeelte van de Kortedijk nog een brandlucht. “Het gaat heel erg goed met ze. Het wordt positief ontvangen hoe de buurt reageert. Ze zijn het leven weer op de rit aan het krijgen. Eén krijgt een jaar een huurhuis. De ander kan na een paar weken alweer beperkt gaan wonen aan de Kortedijk”, aldus Krabshuis.

Crowdfunding
De overbuurman startte een crowdfundingsactie, puur uit medeleven. “Ik vind het goed om lokaal te helpen en om initiatief te nemen. Ik denk dat het goed is om mensen te helpen en een steuntje in de rug te geven.” Krabshuis verwijst verder ook naar de verzekering die een deel van de schade dekt, maar verwacht dat er altijd extra schadeposten zijn die niet vergoed gaan worden.

De crowdfunding begon met succes, maar stokt nu. Krabshuis wil dat elke Vlaardinger een euro doneert. Het streefbedrag is dus zo’n 70.000 euro. De teller blijft nu al (te) lang steken op 3.600 euro. Vlaardingers die hun steentje willen bijdragen kunnen hier doneren.

Beluister hier het interview met overbuurman Richard Krabshuis: