Bouw ‘roze woningen’ in het oude Waaigat vertraagd door asbest

De bouw van de zogenoemde ‘roze woningen’ in de panden aan de Markt gaat niet zo snel als gehoopt. Asbest is de oorzaak van de vertraging. Tot 2018 was woonwinkel het Waaigat gehuisvest in de intern gecombineerde panden.

Het asbestonderzoek wordt gemeld door een woordvoerder van Hermon Erfgoed, de projectontwikkelaar achter het pand. ,,We zijn bezig met een asbestinventarisatie en daarbij is aanvullend onderzoek nodig.” In het midden blijft of er daadwerkelijk asbest in het pand aanwezig is.

De organisatie Gay Living wordt de huurder van de panden. Het initiatief van Jan Nieuwenhuis verzorgt woonlocaties voor de lhbti-gemeenschap. De huurappartementen worden ‘roze woningen’ genoemd. In de appartementen gaan mensen wonen die onderdeel zijn van de lhbti-gemeenschap of die gemeenschap een warm hart toedragen.

In 2018 sloot de interieurwinkel het Waaigat na 102 jaar haar deuren. De bedoeling was aanvankelijk dat in januari 2020 al begonnen zou worden met de bouw, maar vooralsnog vinden er nog geen werkzaamheden plaats binnen de panden. Ook is er nog geen startdatum voor de bouw ingesteld. In 2021 zou het project worden afgerond. Met aanvullend onderzoek naar asbest loopt die planning nog meer vertraging op.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een externe aannemer, waarvan Hermon Erfgoed de naam niet bekend wil maken.