Blunder bij gemeente: aanvraag voor kwijtschelden huur sportverenigingen te laat ingediend

De gemeente Vlaardingen heeft een blunder gemaakt wat betreft tegemoetkoming voor het kwijtschelden van huur van amateursportverenigingen. De gemeente spreekt van een ‘menselijke fout’, waardoor de aanvraag bij het Ministerie van Volkshuisvesting, Welzijn en Sport niet op tijd is ingediend.

Het gaat om een bedrag van in totaal 150.000 euro in de regeling Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS). 90.000 euro daarvan zou naar de gemeente zelf gaan, om eerder kwijtgescholden huren te compenseren. 60.000 euro zou bestemd zijn voor vijf andere organisaties, waarvoor de gemeente de aanvraag in zou dienen. Deze organisaties zijn op de hoogte gebracht door de gemeente van de blunder.

De gemeente laat in een brief aan de gemeenteraad weten direct contact op te hebben genomen met het ministerie en hoopt op coulance. Ook via de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) hoopt de gemeente begrip te kweken bij het ministerie en alsnog het bedrag te ontvangen.

Alsnog steun
De blunder heeft geen gevolgen voor de sportverenigingen zelf. Als de vraag tot coulance negatief uitpakt, worden sportverenigingen alsnog geholpen door de gemeente. “Wij zijn namelijk van mening dat sportverenigingen in deze moeilijke tijd elke ondersteuning goed kunnen gebruiken en dat wij hen niet in de kou kunnen laten staan”, aldus de gemeente.

Om vergelijkbare menselijke fouten in de toekomst te voorkomen, meldt de gemeente dat het vanaf nu het 4-ogenprincipe toepast bij het halen van deadlines voor dit soort aanvragen.