Stolpersteine in Haarlem | Foto: Christian Michelides

Binnenkort ook Stolpersteine in Vlaardingen

Vlaardingen krijgt Stolpersteine. Het is een initiatief van diverse betrokken Vlaardingers, waaronder Bram Keizerwaard. De Stolpersteine, ook wel bekend als struikelstenen, verwijzen naar lokale slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

De stenen worden geplaatst op de stoep, voor de voormalige huizen van de slachtoffers. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 bij 10 cm zit een messing plaatje, waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum, sterfplaats en datum van het overlijden zijn vermeld. Het project van bedenker en uitvoerder Gunter Demnig is een groot succes in heel Europa en ook al in meerdere steden in Nederland, waaronder Schiedam, uitgevoerd. In heel Europa zijn al ongeveer 12.000 Stolpersteine geplaatst.

“Het is een hele procedure”, vertelt initiatiefnemer Bram Keizerwaard. “Er is een wachttijd, want de kunstenaar wil het zelf doen. Hij komt speciaal naar de stad toe en legt ze dan neer op de plekken die wij aan het uitzoeken zijn.” De locaties komen langzaam maar zeker in beeld. “Ongeveer 15 namen zijn bij ons bekend. Maar iemand die weggevoerd is en vaak anoniem is omgebracht, is heel moeilijk te achterhalen.”

Uitzoekwerk
Bij het uitzoekwerk wordt samengewerkt met de Historische Vereniging Vlaardingen en het gemeentearchief. Voorbeelden van locaties waar Stolpersteine geplaatst gaan worden zijn bijvoorbeeld de Hofsingel, de Hoflaan, de Broekweg en de Sportlaan. “Op de Sportlaan woonde Abraham Fernandes, bekendstaand als een van de Geuzen en de Portugese Jood. Dat is bijvoorbeeld zo’n plek”, vertelt Keizerwaard. Soms is de locatie vinden uitdagender. “Bijvoorbeeld in het centrum, op de plek van het Liesveld. We moeten dan ontdekken welke huidige plek overeen komt met de oude locatie.”

De financiering wordt gedaan door Vlaardingers op particulier initiatief. Onder meer Jan Anderson levert een belangrijke bijdrage. “We willen niet dat het betaald gaat worden door gemeentelijke instanties. Dat moet uit de gemeenschap komen.”

Beluister hier het hele interview met Bram Keizerwaard in Vlaardingen Vandaag: