Bestuursvoorzitter Franciscus vindt versoepelingen onverantwoord: ‘Had nog even gewacht’

Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Franciscus Gasthuis & Vlietland, Marjolein Tasche, is niet blij met de aangekondigde versoepelingen van het kabinet. Tasche noemt de situatie in haar ziekenhuizen ‘nijpend’ en is bang voor meer infectiedruk. Onverantwoord in haar ogen, want code zwart dreigt.

“De ambulances blijven komen, de noodbedden zijn bezet. We zijn al maanden opgeschaald voor de acuut zieke patiënten. We houden ons hart vast dat er door deze versoepeling meer infectiedruk gaat komen”, vertelt Tasche in Vlaardingen Vandaag woensdag. Ze doet een nadrukkelijke oproep aan iedereen om de maatregelen na te leven. “Morgen is het jouw moeder, vader, broer, zus of kind. Want ook jonge mensen worden doodziek bij ons binnengebracht.”

Grootste levenskans
Tasche is bang voor code zwart, een scenario waarbij de zorg die nodig is niet meer geleverd kan worden. “Het loopt gewoon vol. Als we echt geen IC-bed meer hebben voor iemand die dat wel nodig heeft, dan moet je op een gegeven moment kijken naar wie de grootste levenskans heeft. Als je twee of drie mensen hebt die daarin gelijk staan, dan moet je gaan kiezen. Dat dreigt wel”, aldus Tasche.

“Ik had het heel fijn gevonden als we nog even hadden gewacht. Als we op de planning van de vaccinatie ook de versoepeling van de maatregelen hadden gelegd, dan hadden we meer vooruitzicht. Dan kunnen we de mensen in de zorg ook perspectief geven dat het niet gekker wordt dan dat het nu al is.”

Beluister hier het hele gesprek met Marjolein Tasche: