Beslissing van burgemeester Eenhoorn over terrasdemonstratie horeca roept vragen op

Nol Kloosterman (AOV) en Erik van Pienbroek (ChristenUnie/SGP) hebben artikel 34-vragen gesteld over het besluit van de burgemeester om de horeca toe te staan een terrasdemonstratie te houden met publiek.

Dinsdag 2 maart 2021 was er een landelijke protest van de horeca tegen de geldende coronamaatregelen en ook in Vlaardingen werd er meegedaan aan deze actie. In tegenstelling tot veel andere gemeenten was het in Vlaardingen toegestaan om gasten te ontvangen op de terrassen en werd er ook geconsumeerd op de terrassen. De lokale horeca had deze actie afgestemd met burgemeester Eenhoorn en daarmee week hij af van, het in de veiligheidsregio Rijnmond afgesproken advies, om wel te demonstreren maar niet te exploiteren.

Raadsleden
Nol Kloosterman en Erik van Pienbroek hebben onafhankelijk van elkaar vragen gesteld aan het college over deze beslissing van de burgemeester. “Dat wij als gemeenteraad buiten dit besluit zijn gehouden is heel erg vervelend, maar dat is in Vlaardingen gangbaar”, aldus Kloosterman. “Het is volledig de bevoegdheid van de burgemeester, maar veel informatie hebben wij via de media ontvangen.”

Ook Erik van Pienbroek heeft zo zijn vraagtekens bij het besluit van Eenhoorn. “De burgemeester begeeft zich op heel dun ijs met dit besluit. Sportscholen, winkeliers en ontevreden burgers kunnen ook acties gaan aankondigen en kan de burgemeester dan beslissen dit te verbieden en geloofwaardig blijven omdat de horeca wel goedkeuring heeft gekregen.”

Beide raadsleden geven aan dat het besluit volledig voor de verantwoordelijkheid is van burgemeester Eenhoorn, maar zijn dus zeer kritisch over de genomen beslissing en kijken met belangstelling uit naar de argumentatie bij de beantwoording op de gestelde artikel 34-vragen.

Beluister hier het gesprek met Nol Kloosterman over de terrasdemonstratie in Vlaardingen Vandaag:

Beluister hier het gesprek met Erik van Pienbroek over de terrasdemonstratie in Vlaardingen Vandaag: