Bassie en Adriaan geëerd in Museum Vlaardingen

Bas en Adriaan van Toor openden dinsdag zelf in levende lijve de tentoonstelling ‘Bassie en Adriaan: een schat aan herinneringen’ in Museum Vlaardingen. Bijzonder, omdat de jeugdhelden van velen de laatste jaren nogal sukkelden met hun gezondheid. “Een mooie dag, terugkijkend op een mooi leven”, sprak Adriaan.

De tentoonstelling geeft een overzicht van de lange loopbaan van de gebroeders Van Toor. Foto’s uit hun jeugdjaren, het acrobatenleven als duo ‘The Crocksons’, het circus ‘Bassie en Adriaan’ en uiteraard hun succesvolle tv-carrière als acrobaat en clown.

“De tentoonstelling heet dan wel ‘Bassie en Adriaan’, maar dat klopt niet helemaal. Het gaat ook over onze levens daarvoor”, zegt Aad (77) bij de opening. Zijn fragiele broer Bas (85) zit in een rolstoel op het podium en knipt het lint door. Daarmee is de expositie geopend. Het is ontroerend te zien hoe de kindervrienden zich keurig in pak door de festiviteit heen slaan. Tot half mei 2021 kunnen fans terecht in het museum waarbij Adriaan met regelmaat aanwezig zal zijn voor gesprekjes met fans van weleer.

‘Ik hou helemaal niet van circus’

Wat in de jaren vijftig begon met een balanceer-act op keukenstoelen in het ouderlijk huis in Vlaardingen, resulteerde in het gerenommeerd acrobatenduo ‘The Crocksons’.

“We werden daar heel beroemd mee in de variétéwereld. We werkten veel in het buitenland en hadden enorm veel succes met die act”, vertelt Adriaan trots. “Staande ovaties, overal. Daarna kwam het circus, maar dat was meer een zijsprong. Ik hou helemaal niet van circus”, lacht Adriaan vrolijk.