Asbest vrijgekomen bij werkzaamheden in Marnixflat

Bij werkzaamheden aan de Marnixflat zijn asbestdeeltjes vrijgekomen. Dat melden verantwoordelijk wethouders Bart Bikkers en Ivana Somers in een brief aan de Vlaardingse gemeenteraad.

De asbest kwam vrij op woensdag 17 februari, toen er werd gewerkt aan de deuren van het pand. Aan het einde van de gang, naast de deuren van het (nood)trappenhuis, is een volgens de gemeente beperkte verontreiniging van asbest aangetroffen. De werkzaamheden vonden plaats op de verdiepingen 3 tot en met 11.

Schoongemaakt
Waterweg Wonen en DCMR hebben op alle verdiepingen kleefmonsters afgenomen. Op drie verdiepingen zijn asbestdeeltjes gevonden. Afgelopen zaterdag zijn deze gangen schoongemaakt. Voor de andere zes verdiepingen is nog een inventarisatie gaande. Daarvan verwacht Waterweg Wonen begin volgende week rapporten binnen te krijgen.

Bewoners
De bewoners die nabij de verontreiniging wonen – volgens de gemeente twee woningen per verdieping – zijn afgelopen vrijdag persoonlijk geïnformeerd. De overige bewoners in de Marnixflat worden per brief op de hoogte gesteld. De verontreinigde plekken zijn afgezet om verdere verspreiding te voorkomen.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot in de jaren tachtig werd asbest veelvuldig gebruikt in de bouw. Blootstelling aan asbest kan aan de basis liggen van ziektes, waaronder longkanker.