Andere Tijden zoekt Vlaardingers die contact hadden met Oost-Duitse spionnen in de jaren ’70

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden van NPO2 maakt in dit najaar een serie over de Koude Oorlog. Dit was een tijd van ‘Oost’ tegen ‘West’ met spionage als belangrijk onderdeel. Een Oost-Duits echtpaar verbleef in de jaren 70 als spionnen in Vlaardingen.

Dieter en Annemarie Hädrich woonden de tweede helft van de jaren ’70 op nummer 459 aan de Koninginnelaan in Vlaardingen. Rob Bruins Slot van het programma Andere Tijden is op zoek naar mensen in Vlaardingen die contact hebben gehad met dit echtpaar. “We weten een aantal zaken, zoals dat Dieter bij een drukkerij werkte en Annemarie bij het Holy-ziekenhuis.”

Volgens Bruins Slot is het vreemd dat dit echtpaar in Vlaardingen gestationeerd was. “Als je West-Duitsland moet bespioneren dan is het onlogisch dat je in Vlaardingen gaat zitten. Dan ga je ergens in Coevorden of Limburg wonen. Mijn vermoeden is dat het wellicht om de Rotterdamse Haven ging”, aldus de onderzoeker van de NTR.

Sociale contacten
Dieter Stanislaus Hädrich en Annemarie Hädrich-Gehring hadden veel sociale contacten, maar Bruins Slot heeft dit in zijn research nog niet kunnen bevestigen. “We willen heel graag met mensen in contact komen die dit echtpaar hebben gekend. Ze zijn in 1979 zomaar van de aardbodem verdwenen en dit moet toch iemand opgevallen zijn.”

Iedereen die meer informatie heeft over dit Oost-Duitse echtpaar kan contact opnemen met rob.bruins.slot@ntr.nl of redactie@omroepvlaardingen.nl.

Beluister hier het hele gesprek met Rob Bruins Slot over Oost-Duitse spionnen terug: