Afgeladen zaal in De Erker voor shantykoor-wedstrijd

Zeemansliederen en luid gejuich vullen de ruimte van buurthuis De Erker. Drie shantykoren strijden voor het negende jaar op rij onder de noemer: Batlle of the Shanties. De koren komen uit Dordrecht, Vlaardingen en Schiedam. De winnaar mag de 25e terugkomen voor de finale. “Het is gewoon een heel erg gezellige boel.”

Met bier, erwtensoep en polonaises brengt de wedstrijd leven in de brouwerij. Het wijkcentrum De Erker, waar het als sinds 2014 wordt georganiseerd, is afgeladen met publiek. “Soms heb je publiek dat met de armen over elkaar zit, zo van ‘vermaak ons maar’”, reageert Vlaardingse zanger Max Thurmer. “Maar hier is dat zeker niet het geval.” De hele zaal zingt, klapt of danst mee met de zeemansliederen. “Het is gewoon een heel erg gezellige boel.”

Koos Lancel heeft grote affiniteit met de liederen die hij zingt. Hij is een van de weinige shantykoorzangers met een achtergrond als zeeman. “We zeggen allemaal wij zijn oud-zeelieden. Maar dat is vaak helemaal niet zo. Maar ik kan dat wel zeggen.” Op zijn vijftiende maakt hij zijn eerste reis als zeeman.

Hoewel shantykoor de admiraliteit uit Dordrecht de meeste punten binnen sleept kunnen zij helaas niet aanwezig zijn bij de finale in november. Dus de nummer twee, dit jaar Stuurloos uit Schiedam, die vorig jaar de winnaar was van de finale, zal strijden om de grote prijs. Die finale organiseert de Erker ook zelf en zal plaatsvinden op 25 november.

Op 1 januari gaan SCHIE en Omroep Vlaardingen samen verder als streekomroep.