Advocaat woonwagenbewoners: ‘Gemeente voert enige vorm van uitsterfbeleid’

Sjoerd Jaasma van Jaasma De Winter Advocaten heeft vragen gesteld aan de gemeenteraad van Vlaardingen. Jaasma zet zich al jaren in voor de rechten van woonwagenbewoners en werd door Vlaardingers geattendeerd op de situatie in hun gemeente. “Het is al gek dat het woord woonwagen niet voorkomt in de woonvisie van de Gemeente Vlaardingen”, aldus Jaasma.

De woonwagenbewoners willen standplaatsen kunnen huren. Deze standplaatsen zijn volgens Jaasma teruggebracht van 13 naar 7, wat volgens hem niet mag. “De minister heeft vastgesteld dat standplaatsen niet mogen worden afgebouwd, tenzij er na onderzoek blijkt dat er geen interesse voor is. De gemeente moet dus eerst onderzoek doen. Als uit dat onderzoek blijkt dat de behoefte er is dan mogen er dus geen standplaatsen verdwijnen.”

Volgens Jaasma moet er aandacht blijven voor woonwagenbewoners. “Woonwagenbewoners staan altijd al aan de zijlijn van de maatschappij. Dit wordt gelukkig tegenwoordig steeds minder. Maar je kunt stellen dat de gemeente enige vorm van uitsterfbeleid voert.” Jaasma is optimistisch over de antwoorden die hij zal krijgen. “Het kost weinig geld, want de standplaatsen zijn er. En het levert de corporaties geld op, want de plaatsen kunnen verhuurd worden.”

Luister hier het hele gesprek met Sjoerd Jaasma van Jaasma de Winter advocaten: