Achtervolging winkeldief kost topmarathonloper twee gebroken ribben

Björn Koreman, atleet en als marathonloper behorend bij de beste vier van Nederland, heeft bij een heldhaftige actie een onhandige blessure opgelopen. Een heldendaad in het centrum van Vlaardingen moet hij bekopen met twee gebroken ribben.

De Brabander was toevallig in Vlaardingen, ruim twee weken geleden, toen een winkeldief bij de Albert Heijn zonder betalen ervandoor ging met een tas vol boodschappen. In een reflex zette Koreman de achtervolging in. De opgejaagde dader schoot snel in een andere winkel, waarna Koreman de winkeldeur zo lang mogelijk dicht hield.

“Hij was in paniek”, vertelt Koreman in Vlaardingen Vandaag over zijn ervaringen. “Hij begon heel snel aan die deur te trekken waardoor ik een verkeerde beweging maakte en hij langs mij kon glippen.” In de auto kreeg Koreman last van zijn ribben. Later bleken twee ribben te zijn gebroken.

Olympisch ticket
De blessure is een vervelende bijkomstigheid in de strijd die Koreman voert voor een Olympisch ticket. Afgelopen december liep hij bij de marathon van Wenen een dik persoonlijk record: 2.11,07. Dat is genoeg om de Olympische limiet te behalen.

Maar met hem deden nog drie atleten dat, terwijl Nederland maar drie Olympische startbewijzen op de marathon heeft voor de Spelen in Tokio komende zomer. De Atletiekunie beslist in mei welke atleten naar de Spelen mogen, mede op basis van prestaties in wedstrijden dit voorjaar. Nederlands recordhouder Abdi Nageeye lijkt zeker. Achter hem strijdt Koreman met Bart van Nunen en Frank Futselaar om de laatste twee startplekken.

‘Moet je wat mee doen’
Door zijn houding te compenseren vanwege de pijn in zijn ribben, heeft Koreman nog wat andere blessures opgelopen. Het is nog maar de vraag of hij bij de eerste proef, een marathon in Hamburg op 11 april, fit aan de start kan verschijnen en de strijd met zijn drie concurrenten kan aangaan. Zijn heldenstatus in Vlaardingen heeft hij inmiddels wel verdiend door zijn heldhaftige actie, zo bleek ook uit reacties van omstanders. “Je moet echt iets met atletiek gaan doen”, kreeg Koreman naar zich toegeroepen.

Beluister hier het hele verhaal van Björn Koreman in Vlaardingen Vandaag: