‘Achterstanden wegwerken in de zorg voor het einde van dit jaar erg ambitieus’

Marjolein Tasche, voorzitter raad van bestuur Franciscus Gasthuis & Vlietland ziet de uitspraak van minister Tamara van Ark dat de achterstanden wellicht dit jaar al weggewerkt kunnen worden als erg ambitieus. “Het is nu tijd om even pas op de plaats te maken, want we hebben nog veel covidpatiënten in huis.”

Volgens Tasche is het heel belangrijk dat diverse partijen aan tafel zitten om met een goed plan te komen. “Verzekeraars, ziekenhuizen, huisartsen en het ministerie van VWS moeten een inschatting maken wat er nog precies op ons afkomt. Duidelijk is dat er een achterstand is bij de operaties, maar wat er verder nog op ons afkomt is lastig in te schatten.”

Ernstige pathologie

Door uitstel van de zorg zijn bepaalde diagnoses te laat gesteld wat zorgt voor een verdere ontwikkeling van de ziekte, de zogenaamde ernstige pathologie. “De gevolgen hiervan kunnen we niet goed inschatten en we moeten in de praktijk merken wat er precies op ons afkomt.”

De samenwerking met andere ziekenhuizen kan volgens Tasche een belangrijke oplossing zijn bij de achterstanden. “Ook de rol van de verzekeraars is belangrijk. Toegankelijke zorg is ook hun verantwoordelijkheid. Niemand in de zorg zal een grens stellen aan de achterstanden.”

Beluister hier het hele gesprek met Marjolein Tasche: