Burgemeester Eenhoorn: ‘Veiligheidsincidenten dit jaar vergelijkbaar met andere jaren’

Volgens burgemeester Bas Eenhoorn is het aantal veiligheidsincidenten deze maand vergelijkbaar met andere jaren. “Maar er zijn uitzonderingen en de intensiteit is soms heftiger”, vertelt Eenhoorn in een uitgebreid gesprek met Omroep Vlaardingen.

Volgens de redactie van Omroep Vlaardingen hebben zich in december zo’n 12 pittige incidenten voorgedaan. Op 6 december begon die reeks met een vuurwerkbom bij het stadhuis. “Dat de dader gevonden is, is een hele geruststelling”, vertelt Eenhoorn, die wel groeiende zorgen kreeg over de veiligheid vanwege een spandoek met de tekst ‘Bas, wij gaan door’.

Eenhoorn deelt de zorgen die onder de bevolking leeft. “Dat komt door drie grote belemmeringen: het niet meer afsteken van vuurwerk, het afstand houden en het verbod op vreugdevuren.”

Maar de gemeente beweert goed voorbereid te zijn. “Op een aantal plekken waar we het moeilijk hebben surveilleren we extra en staan er extra camera’s. Dat gaan we niet aan de grote klok hangen.” Het plan ligt klaar en Eenhoorn spreekt vertrouwen uit dat de handhaving goed op orde is. “We zijn heel erg geprepareerd.”

Het is bij de jaarwisseling niet zo dat de politie op elke knal afgaat, laat Eenhoorn weten. “Op weg naar oud en nieuw gaan we ons concentreren op de dingen waar het echt om gaat. We concentreren ons op de dingen die de veiligheid van de Vlaardingers aantast. We hebben prioriteiten.”

De fractie Boers pleitte voor de inzet van defensie. Dat vindt Eenhoorn onnodig. “Dat gebeurt alleen bij uitzonderlijke crisissituaties. Dat zie je nu deels in de zorg, maar bijvoorbeeld ook bij problemen met hoogwater. Niet als handhavers.”

Patrimoniumdwarsstraat
Eenhoorn sprak ook kort over de aanklacht die hij binnenkreeg naar aanleiding van het incident aan de Patrimoniumdwarsstraat. Daarbij stelt de advocaat van de man die door de politie werd neergeschoten en later onschuldig bleek dat Eenhoorn zich vergaloppeerd heeft in de media. Eenhoorn verklaart waarom hij die uitingen deed. Dat was vooral om de rust te bewaren door aan te geven dat het mensen van buitenaf waren die betrokken waren bij het incident. “Een burgemeester wordt gevraagd om te duiden wat er gebeurt. Ik ben verantwoordelijk voor de rust en voor de maatschappelijke orde in de stad. In dit geval heb ik gezegd dat het mensen zijn die bekend zijn bij de politie. Het is iets waar we zicht op hebben.”

Bekijk hier het hele gesprek met burgemeester Bas Eenhoorn en presentator Peggy van Rij over veiligheid: