50 Vlaardingers gaan 750 jaar terug in de tijd in een animatiefilm

Vlaardingers zijn te zien in een 3D-animatie van het museum waarin het Vlaardingen van 750 jaar geleden wordt uitgebeeld. Op basis van archeologisch onderzoek is het beginnende Vlaardingen gemodelleerd. De 50 historische figuren die in de animatie rondlopen zijn echte Vlaardingers van nu. Zij lieten zich recentelijk inscannen in het museum.

Video: Museum Vlaardingen

Onderdelen van Vlaardingen uit die tijd zijn nog steeds terug te zien in de stad. In de video ziet men onder meer de Hoogstraat en de kerk. En wat de gemeente omschrijft als ‘de voorloper van de haven’. In de animatie is ook te zien hoe Vlaardingen altijd aan het water heeft gelegen. De rivier was toen een stuk breder en liep tot aan de Zomerstraat. Die naamgeving is niet voor niets: door de ligging lag deze straat in de zomer droog en stond het in de winter onder water.

De 50 Vlaardingers die te zien zijn werden in het museum medio juni aangekleed als vissers, koopmannen en boeren. Met een groot apparaat werden ze één voor één ingescand. Hun 3D-avatars zijn herkenbaar te zien in het filmpje. Een medewerker van het museum, die ook te zien is, zei er destijds over: “Het gaat over de identiteit van de stad. In deze animaties staan Vlaardingers van nu in het Vlaardingen van toen.”

De animatie is onderdeel van de tentoonstelling ‘Ode aan de Stad’ van het Museum Vlaardingen.