De twee G-teams van VFC (foto: VFC-G)

30 jaar G-voetbal bij VFC: ‘Het gaat om plezier, maar ook om winnen’

“Ze zijn niet zielig. Er wordt echt pittig gevoetbald”, zegt coördinator G-voetbal Dick van Gooswilligen bij VFC Vlaardingen. Sinds 1993 faciliteert de club G-voetbal, al noemen ze het zelf liever aangepast voetbal. Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking vanaf 15 jaar kunnen al 30 jaar terecht bij de ‘Kwekkers’.

In 1993 vonden vier mannen dat ook VFC een G-team moest krijgen. 30 jaar later is dat G-team springlevend. Sterker nog, er zijn er zelfs twee. Van Gooswilligen vertelt wat er allemaal komt kijken bij het organiseren van G-voetbal. “We hebben vijf trainers voor de twee teams. Daarnaast zit ook een staf die vervoer regelt en medische dossiers bijhoudt. Regelmaat is belangrijk voor ze. We trainen altijd op woensdag tussen zeven en acht op hetzelfde veld. Tijdens de zomer hebben we zelfs doorgetraind.”

“Er zijn in Nederland 1,7 miljoen mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking”, aldus Van Gooswilligen. “Een derde daarvan heeft geen hobby of vrijetijdsbesteding. Met aangepast voetbal willen we die mensen in een vriendenclub brengen en laten bewegen. Het gaat om plezier, maar ook om winnen.” En winnen, dat lukt: in 2022 won het team van VFC goud op de Special Olympics Nationale Spelen in Twente. Deze titel moet volgend jaar worden verdedigd in Breda en Tilburg.

Het gouden G-team van VFC Vlaardingen (foto: VFC-G)

Inclusie en zelfredzaamheid

De zoon van Van Gooswilligen heeft zelf een beperking en wilde voetballen. “8 jaar geleden begon mijn zoon met voetballen. Dan haal je wel eens limonade en maak je wel eens douches schoon. Dan word je hulpje van de trainer, zelf de trainer en daarna coördinator. Ik zie wat voor plezier de mannen en vrouwen erin hebben en het is goed voor hun zelfvertrouwen. Het gaat ook om inclusie en zelfredzaamheid.” Sommige uitwedstrijden zijn in de buurt van Utrecht. De spelers leren hierdoor om te gaan met lange reizen.

“Het is een heel hecht team”, concludeert Van Gooswilligen. “We leren ze echt als een team te spelen, maar er zitten wel wat pingelaars tussen. We zijn altijd op zoek naar goede spelers. Enthousiastelingen kunnen altijd gratis een keer meetrainen.”