19% kans op aardbevingen in Vlaardingen door gasboringen Pernis

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft foute voorlichting gegeven over de gasboringen in Pernis. Er is een risico wat kan leiden tot aardbevingen waar ook Vlaardingen last van kan ondervinden. Dat stelt René Segers van het CDA in Rotterdam in Vlaardingen Vandaag.

“De bodem onder Pernis is maar liefst 8 centimeter gezakt. Dit is zeer waarschijnlijk te wijten aan de gasboringen’’, aldus Segers. “Pernis is al een gebied met een instabiele bodem die jaarlijks zakt. Als je daar ook nog eens verder gaat met gasboringen loop je het risico dat de bodemdaling en daarmee de kans op trillingen verder toeneemt.”

Segers verwijt de NAM onjuiste voorlichting te geven aan het publiek. “Het risico wordt gebagatelliseerd en verontruste inwoners worden onvoldoende gehoord. Het gasveld zit ook onder petrochemische industrie en schade is niet uit te sluiten.” Volgens Segers is er 19% kans op een aardbeving en daar zouden Vlaardingers wakker van moeten liggen.

Luis in de pels
Segers vertelt dat er geen steun vanuit de Tweede Kamer is gekomen en dat ook de minister achter de NAM blijft staan. “Wij blijven heel vervelend de luis in de pels en zullen niet stoppen met vragen stellen. Ons doel is duidelijk: Pernis mag niet het vergeten gasveld van Nederland worden.”

Beluister hier het gesprek met René Segers in Vlaardingen Vandaag: